• Short title article: Kako ih riješiti

Proljeće je vrijeme kada priroda ponovno oživljava, donoseći sa sobom, ne samo cvjetanje biljaka i bujanje zelenila već i povećanje vlage u zatvorenim prostorima.

Dok topliji dani zamjenjuju niske zimske temperature, mnogi se raduju svježem zraku i sunčevim zrakama. Međutim, ovo razdoblje donosi i ne tako poželjne goste u naše domove – povećanu razinu vlage, a time, kao posljedicu, i višu razinu alergena.

Proljeće je za osobe sklone alergijama vrlo mučno razdoblje. Kada priroda cvjeta, raste i razina peludi, jednog od najčešćih vanjskih alergena. Osobe sklone alergijama, tada u svome domu pokušavaju pronaći olakšanje za zdravstvene tegobe. Nažalost, ova metoda kod mnogih ne uspijeva jer su i domovi pod napadom drugih vrsta alergena – plijesni i grinja.

Naime, dok vanjska temperatura raste, povećava se i sposobnost zraka da zadrži vlagu. Povišena razina vlažnosti vanjskog zraka potom uzrokuje i porast vlage u stanovima i kućama. Bez adekvatne ventilacije i regulacije vlage unutar doma, ona se zadržava u zatvorenom prostoru, stvarajući plodno tlo za razvoj alergena.

Plijesan se razvija u vlažnim uvjetima, posebno u slabo prozračenim ili vlažnim dijelovima doma, kao što su kupaonice, kuhinje i podrumi. Grinje se također razmnožavaju u visokoj vlažnosti, hraneći se mrtvim stanicama kože koje se nakupljaju na mjestima poput posteljine, namještaja i tepiha.

Alergeni poput plijesni i grinja mogu uzrokovati razne simptome kod ljudi koji su na njih osjetljivi, uključujući kihanje, curenje nosa, svrbež očiju i kože te poteškoće s disanjem. Ovi simptomi mogu značajno narušiti kvalitetu života, posebno ako se pojačavaju utjecajem vanjskih alergena, kao što je pelud.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok