• Short title article: Savjeti

Stjecanje dobrih zdravstvenih navika u mladosti zasigurno će vam pomoći da se osjećate bolje u starosti.

Vaša rutina može uključivati i uzimanje dodataka prehrani, kako biste bili sigurni da dobivate sve potrebne vitamine i minerale. Međutim, ova navika može s godinama nositi i određene rizike.

Neke dodatke prehrani nipošto ne biste trebali uzimati kad zakoračite u sedmo desetljeće života.

Gospina trava

Neki ljudi okreću se gospinoj travi kao prirodnom načinu liječenja blage depresije. Ali liječnici upozoravaju da njezin aktivni sastojak, hiperforin, koji ponekad može izazvati probleme, osobito ako se uzima u kombinaciji s drugim lijekovima.

“Gospina trava može komunicirati sa statinima, razrjeđivačima krvi poput varfarina, antidepresivima, lijekovima protiv migrene i digoksinom, koji se propisuje za zatajenje srca”, kaže Patricia Pinto-Garcia, viša medicinska urednica na GoodRxu.

Vitamin E

Kada je riječ o jačanju imunološkog sustava, mnogi se okreću vitaminu E. Ali, ako uzimate određene lijekove, možda je vrijeme da ga izbacite iz svoje dnevne rutine.

“Vitamin E je antioksidans koji također sprječava agregaciju trombocita, što može dovesti do povećanog rizika od krvarenja”, kaže Sarah Trahan, liječnica na Sveučilištu Sonoran, za Best Life. “Ako uzimate određene lijekove, poput aspirina ili imate određena stanja, poput bolesti malapsorpcije, izloženi ste većem riziku od unutarnjeg krvarenja.”

Ginseng

Suplementi dobiveni iz prirodnih izvora, kao što je ginseng, mogu se činiti kao sigurna opcija. Ali ovisno o vašim postojećim zdravstvenim problemima, možda biste ih trebali ponovno razmotriti nakon što navršite 60 godina.

“Ginseng se koristi tisućama godina za pomoć u održavanju pamćenja i imunološkog zdravlja, ali ometa lijekove za dijabetes i potencijalno može smanjiti razinu šećera u krvi”, upozorava Pinto-Garcia.

Magnezij

Magnezij je postao popularan dodatak prehrani zbog svojih navodnih zdravstvenih prednosti. To uključuje pomoć u kontroli krvnog tlaka, poboljšanje sna, pomoć kod redovitog pražnjenja crijeva i poboljšanje raspoloženja, prema Healthlineu. Ali neki liječnici kažu da bi starije osobe trebale ponovno razmisliti o uzimanju ovog suplementa.

“Višak magnezija može uzrokovati promjene u razinama kalija i natrija i utjecati na rad srca”, kaže Poston. “Rizik je veći za ljude čiji bubrezi ne rade dobro.”

Ginkgo

Unatoč neuvjerljivim dokazima o njegovoj učinkovitosti, mnogi se još uvijek okreću dodacima ginka kako bi poboljšali svoje kognitivno zdravlje, navodi Mayo Clinc. Međutim, to je problematično za osobe koje uzimaju određene lijekove.

“Iako ga mnogi uzimaju za poboljšanje pamćenja, ginko može povećati rizik od krvarenja, posebno za one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi ili imaju problema s krvarenjem”, kaže Beata Rydyger, registrirana nutricionistica iz Los Angelesa. “Također, nije dobro kombinirati ga s antidepresivima i lijekovima za dijabetes.”

Rydyger predlaže da za zdravlje mozga jedete hranu bogatu antioksidansima, poput bobičastog voća i lisnatog povrća, umjesto da posežete za ginkom.

Kurkuma

Osim što je glavni dio začina, kurkuma je također postala popularan dodatak prehrani. No stručnjaci ističu da može stvoriti opasnu interakciju s drugim lijekovima.

“Dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima, kurkuma može negativno utjecati na određene lijekove poput željeza, smanjujući njegovu apsorpciju”, kaže Lindsay Scaringella, registrirana dijetetičarka i ovlaštena nutricionistica u CareOneu. “Također razrjeđuje krv pa uzimanje drugih lijekova za razrjeđivanje krvi s kurkumom može uzrokovati krvarenje ili modrice.”

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok