• Short title article: Oprezno

Često se događa da dobijemo preporuku da za zdrave, jake mišiće treba piti magnezij, ali je li svaki magnezij s tržišta iste kvalitete?

Nikako. Aditivi se često dodaju i suplementima, i iako u malim dozama, treba imati u vidu da tokom dužeg vremena, uslijed akumulirajućeg efekta, ove supstance mogu potencirati razvoj pojedinih neželjenih djelovanja, kaže u svom novom videu magistra farmacije Kristina Milošević koja je kreirala aplikaciju “Izbjegni aditive”. 

Aspartam je samo jedan u nizu štetnih aditiva s kojim treba biti oprezan. Povezuje se sa vrtoglavicom, gubitkom sluha, potencijalnom kancerogenošću, Alzheimerovom bolesti… Dovodi do povraćanja, alergijskih reakcija, atopijskih dermatitisa i čitavog niza neželjenih svojstava, piše City Magazine, a prenosi Večernji.

“Iako se u svakom pojedinačnom proizvodu aditivi nalaze u “sigurnim količinama“ (stavljam navodnike, jer je termin “sigurno“, samo dok istraživanja ne pokažu suprotno), ne treba zanemariti akumulirajući efekt“, naglašava Kristina.

Aspartam se u ovom magneziju možda nalazi u “sigurnim količinama“, ali ne treba zanemariti činjenicu da ga ima u mnogim proizvodima koje ljudi svakodnevno koriste (žvakačama, umjetnim zaslađivačima..). Stoga, jasno je da je potrebno voditi računa da “sigurna količina“ ne bude prekoračena, a to je zadatak svakog pojedinca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok