• Short title article: Pet razloga

Ovo je pet glavnih razloga zašto biste, prema mišljenju stručnjaka, trebali izbjegavati spavanje s mokrom kosom. Vaše vlasište i kosa će vam kasnije biti zahvalni.

Lomljenje kose

Stručnjaci se jednoglasno slažu da je razlog broj jedan zašto ne biste trebali spavati s mokrom kosom taj što to može doprinijeti lomljenju kose.

Trenje koje nastaje između mokre kose i tkanine tijekom spavanja može uzrokovati pukotine na vlasi kose, objašnjava certificirana trihologinja Bridgette Hill.

Mokra kosa obično je lomljivija jer voda privremeno prekida vodikove veze u proteinskoj strukturi pramenova kose. To povećava elastičnost, što kosu može učiniti sklonijom lomljenju, dodaje dermatolog Hadley King. Prenosi Ordinacija.

Poremećaj mikrobioma

Uravnotežen mikrobiom neophodan je za zdrav rast kose. Kada spavate s mokrom kosom, mogli biste povećati količinu znoja na glavi. U kombinaciji sa sebumom, ostacima proizvoda i vlagom to može poremetiti mikrobiom i ometati zdravlje i funkciju folikula dlake.

Rast bakterija

Marty Harper, frizer slavnih, kaže da spavanje s mokrom kosom može potaknuti rast bakterija na tjemenu i u pramenovima. Vlažni jastuci ili posteljina mogli bi postati leglo plijesni, što će dovesti do brojnih problema s vlasištem i kosom.

Mogućnost izbijanja

Mokra kosa može pospješiti rast bakterija koje uzrokuju akne na vlasištu. I najgori mogući scenarij: akne na tjemenu mogu se pretvoriti u infekcije vlasišta, kaže Hill.

Može pogoršati perut, dermatitis i druga stanja vlasišta.

Spavanje s mokrom kosom može stvoriti toplo vlažno okruženje u kojem bakterije i gljivice rastu. To potencijalno može dovesti do folikulitisa ili pogoršanja seboreičnog dermatitisa.

Hill naglašava da je ovo posebno zabrinjavajuće za one koji se već suočavaju s peruti, psorijazom i ekcemom, budući da spavanje s mokrom kosom može dodatno pogoršati te brige.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok