• Short title article: 20 šalica tjedno

Ispijanje 20 šalica ovog napitka tjedno optimalna je količina za postizanje zdravstvenih dobrobiti, rekao je stručnjak.

Mnogo je čimbenika koji doprinose riziku od kardiovaskularnih bolesti, uključujući vašu prehranu, koliko često vježbate i pušite li. Relevantne promjene u životnom stilu mogle bi vam stoga pomoći smanjiti rizik. Možda se čini da ih je teško prihvatiti, ali postoje dokazi koji upućuju na to da svakodnevno ispijanje popularnog toplog napitka također može pomoći, piše Daily Express. Prenosi Večernji.hr.

Stručnjak za čaj dr. Tim Bond, podijelio je jednostavan dnevni korak koji bi vam mogao pomoći da se brinete za svoje srce. Prema riječima dr. Bonda, konzumacija crnog čaja ima višestruke zdravstvene prednosti. "

"Ispostavilo se da uživanje u šalici običnog crnog čaja ima dobrobit za srce i krvni tlak zahvaljujući malo poznatom, ali moćnom spoju zvanom tearubigine. Ova vijest dolazi u kritičnom trenutku, s obzirom na zastrašujuće statistike WHO-a o kardiovaskularnim bolestima, koje su uzrokovale trećinu smrtnih slučajeva u svijetu u 2019., što ih čini vodećim svjetskim uzrokom smrti", rekao je.

Te su tvari poznate po svojim snažnim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima, rekao je. Dr. Bond je nastavio: "Njihove zdravstvene prednosti dolaze od djelovanja na krvne žile, smanjenja upale, opuštanja glatkih mišića i širenja arterija. Krvni tlak jedno je od ključnih područja zdravlja za koje smo otkrili da tearubigine može utjecati. Pregled istraživanja koji smo nedavno proveli otkrio je da thearubigini u nekim laboratorijskim studijama poboljšavaju regulaciju glukoze i inzulina te poboljšavaju probavu, kao i inhibiraju neke stanice raka."

Skuhani crni čaj može sadržavati 115 mg flavan-3-ola na 100 g. Za usporedbu, druga hrana i piće bogato flavonoidima sadrži:

Zeleni čaj – 54 mg na 100g
Jabuke – 9,3 mg na 100 g
Kruške – 6,8 mg na 100g
Maline – 5,8 mg na 100g
Jagode – 4,6 mg na 100 g.

"U crnom čaju, tearubigini čine čak 70 posto (81,3 mg/100 g) flavan-3-ola", rekao je. Proces prozračivanja koji se koristi za izradu crnog čaja daje veće koncentracije tearubigina nego druge vrste čaja, prema dr. Bondu. Dodao je: "Uz sve veći broj dokaza o zdravstvenim prednostima flavonoida čaja, uključujući tearubigine, zabrinjavajuće je da manje od petine (17 posto) pogađa optimalni cilj od više od 20 šalica čaja tjedno kako bi se postigao idealan unos flavonoida. Dakle, za dobrobit našeg srca, uzmimo svi vrijeme da uživamo u običnom napitku."

Njegov savjet poduprla je studija iz 2022. na više od 500.000 ljudi, objavljena u Annals of Internal Medicine. Otkrilo je da je pijenje čaja povezano s nižom stopom smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB), ishemijske bolesti srca, moždanog udara i bolesti dišnog sustava.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok