Ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz oštro je krizirao Ankaru, poručivši da se ne želi oslanjati na sporazum EU i Turske o izbjeglicama, već da je neophodno konačno bolje osigurati granice Unije.

Ponovio je stav da se ne smiju otvarati nova poglavlja u pristupnim pregovorima s Turskom.

– Prema mom mišljenju, Turskoj nema mjesta u EU“ – poručuje Kurz.

On je objasnio da su šefovi država i vlada zaduženi za odluku o prekidu pregovora, a da su šefovi diplomacija zaduženi za otvaranje novih poglavlja, gdje je njegov stav potpuno jasan.

Kurz je ukazao da je upozoravao da EU ne smije doći u situaciju da ovisi od Turske.

– EU ne smije biti podložna ucjenama. Sporazum s Turskom sam uvijek posmatrao kao plan B, a plan A mora biti efikasna zaštita vanjske granice – kaže on.

Kurz zahtjeva jačanje europske službe za zaštitu granica, kao i obalske straže, kao i da svih 28 članica EU moraju te ustanove podržati osobljem i novcem, prenosi Avaz.

Također, smatra, da je neophodan i jasan politički stav da netko tko ilegalno krene na put u Europu neće biti tek tako propušten, nego da će biti zaustavljen na vanjskoj granici i što je prije moguće vraćen u njegovu domovinu.

Ilegalci bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu smješteni u centrima na otocima na vanjskoj granici ili trećim državama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok