Kad je pred porečkom Gradskom vijećnicom u srijedu popodne premijer Andrej Plenković davao izjavu novinarima, 18-godišnji Marko Starčić glasno je povikao: "HDZ, lopovi! Lopine!"

Zabilježile su to i kamere, a zbog ovog uzvika mladom Porečaninu dva sata poslije na vrata je pokucala policija i uručila prekršajnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira.

Prijavljen je zbog kršenja članka 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, u kojem stoji da će se onaj tko se na javnom mjestu tuče, svađa ili viče, ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 njemačkih maraka ili s 30 dana zatvora.

Iako je riječ tek o digresiji, u cijeloj priči valja zabilježiti i ovu nebulozu, da je u zakonu još uvijek novčana kazna za prekršaj izražena u njemačkim markama, makar se ta valuta ne koristi ni u Njemačkoj dulje od 15 godina.

Jednako kako je bio šokiran kad su mu policajci donijeli prijavu, mladi Porečanin iznenađen je i interesom medija koji su njegov slučaj prenijeli, pa ga od jutra nazivaju sa svih strana. U kafiću ga časte pićem, a kaže kako se mnogi nude da će platiti kaznu ako bude izrečena.

– Ma nisam se preplašio, šta bih se preplašio, ali ostao sam zatečen jer mislim da je ova prijava znak da u Hrvatskoj postoji verbalni delikt. Ja sam samo izrazio svoje mišljenje. Zar je u Hrvatskoj zabranjeno reći svoje mišljenje? Jesmo li mi demokratska zemlja, postoji li ovdje sloboda govora? – postavlja niz pitanja mladić koji bi, kaže, drugi put vikao još jače. Inače je član Živog zida, no u srijedu, napominje, nije postupio organizirano kao aktivist, nego instinktivno kad je ugledao premijera Plenkovića i delegaciju kako izlaze iz vijećnice.

– Nisam ni znao da je tu Plenković u posjeti, ali kad sam vidio svitu kako izlazi, kako mašu ramenima i šepure se, puko bi da nisam viknuo. Čime se to oni diče? Obrazovnom reformom, odlaskom mladih?! Ma, sramota ih može bit... – ljuti se Marko.

Čim je poviknuo "HDZ, lopovi! Lopine!", na porečkoj Obali maršala Tita pristupila su mu dvojica inspektora u civilu.

– Jedan od njih mi je pokazao značku i upozorio me da na javnome mjestu ne smijem vikati. Upitao sam ga želi li moju osobnu iskaznicu, a on je odgovorio da to nije potrebno, nego da me samo upozorio – kaže Marko i navodi kako su se inspektori nakon toga udaljili, a on otišao na posao.

– Nakon sat vremena nazvao me prijatelj i rekao mi da me traži policija i da dođem na rivu. Mislio sam da se šali jer mi je sve to izgledalo bizarno. Ubrzo sam dobio poziv s prikrivenog broja. S druge strane bio je policajac koji mi se obratio imenom i pitao me gdje radim. Ja sam mislio da se i dalje netko sa mnom zeza, no par minuta kasnije vidio sam da nije šala jer je policajac došao na posao i uručio mi prijavu – u dahu govori Porečanin.

U prijavi, kaže, piše da je i zviždao, što nije točno jer su zviždali neki drugi, pa se pita zašto policija na isti način nije kaznila i HDZ kad su u kampanji, uz moto "Potrubi za promjene", u kružnom toku kod trgovačkog centra "Lacop" u Poreču, trubili, što je također, smatra on, narušavanje javnog reda i mira.

– Ovo je bilo čisto zastrašivanje od strane vladajućih, no bezuspješno. Da mogu ponoviti, bilo bi to jače i glasnije jer ja nisam od onih koji gledaju u pod – poručuje nakon svega Starčić.

Odvjetnik Veljko Miljević tumači kako se glasni uzvik Porečanina može kvalificirati po članku 13. Zakona i prekršajno kazniti, no priznaje kako su tu vrlo restezljiva tumačenja.

– Kad grupa navijača ili cijeli stadion sucu viče "Lopove!", onda nikome ništa jer policija ne može uhapsiti ili kazniti cijeli stadion. Isto tako, ako postoji grupa u kojoj jedan viče glasnije od drugih, moguće je da kaznu dobije samo najveći galamdžija, ne i ostali – ističe Miljević.

U šali daje besplatni savjet Porečaninu: kad drugi put bude htio na isti način vikati, neka sa sobom povede nekoga tko će vikati još jače makar taj drugi povik bio i "Premijer je lijep!". Onda neće biti kažnjen on, nego ovaj drugi, odnosno najvjerojatnije nitko.

U slučaju prijavljenog i odobrenog prosvjeda ili nekog drugog javnog skupa, objašnjava Miljević, takve kazne iz članka 13. Zakona o prekršajima za remećenje javnog reda i mira ne mogu se primjenjivati. Tad se, dodaje, može bubnjati i vikati koliko želiš, a sankcije mogu stići samo ako u povicima ima kaznenih elemenata, ako se širi mržnja i slično.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok