Njemačko parlamentarno povjerenstvo, koje istražuje američko prisluškivanje, službeno je u četvrtak tražilo mogućnost saslušanja bivšeg djelatnika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena.

Osam zastupnika povjerenstva iz četiriju stranaka donjeg doma njemačkog parlamenta, treba odrediti u kojoj mjeri je NSA špijunirala njemačke građane i političke predstavnike i ono što su znale njemačke tajne službe.

Članovi povjerenstva su u četvrtak jednoglasno izglasali prijedlog kojim se poziva Snowdena na svjedočenje, osobno ili putem videokonferencije do 3. lipnja, rekla je Martina Renner, zastupnica radikalne lijevo orijentirane stranke Die Linke. Snowden se trenutno nalazi u Rusiji.

Dokumenti koje je objavio Snowden u ljeto 2013. su pokazali da je NSA nekoliko godina prisluškivala mobitel njemačke kancelarke.

Ta otkrića su izazvala spor u Njemačkoj gdje je poštivanje privatnog života vrlo osjetljiva tema i duboko su poremetila odnose sa Sjedinjenim Državama, tradicionalno vrlo čvrste. Snowdena u SAD smatraju izdajicom i on odlaskom u Njemačku riskira uhićenje ili izručenje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok