Trećina Nijemaca nije u mogućnosti namiriti nikakve iznenadne troškove, ni kupiti išta za kuću što je skuplje od tisuću eura, piše Euractiv, a prenosi B92.

Naime, u jeku predizborne bitke za nove lidere političke piramide EU-a i nagađanja o daljim mjerama ECB-a za oživljavanje posustale privrede, više od 200 milijuna Europljana nema novca za otputovati na sedmodnevni odmor.

Četiri od 10 Europljana predah od radnog mjesta danas sebi mogu priuštiti samo kod kuće, otkriva najnoviji izvještaj Eurostata, službene statističke agencije EU-a. Turizam na stranu, rastući broj Europljana jedva krpa kraj s krajem i sve bliži je rubu siromaštva, posebno u Njemačkoj, tvrdi Eurostat.

Osim što čak 22 posto Nijemaca neće nikamo na odmor, trećina stanovnika 'europske gospodarske lokomotive' ne bi bila u mogućnosti namiriti nikakve iznenadne troškove, ni kupiti išta novo za kuću što je skuplje od 1.000 eura.

'Pohvale njemačkom privrednom modelu koji krasi niska nezaposlenost i trgovinski suficit skrivaju cijenu tog uspjeha koju su platili milijuni radnika niskim i sve nižim osobnim dohotkom', upozorio je Thomas Rickers, predsjednik njemačke Unije radnika metalurgije na baltičkoj obali.

U pojedinim sektorima njemačke ekonomije realni osobni dohodak opao je za 10–18 posto u posljednjih nekoliko godina, a svaki se peti radnik vodi kao 'slabo plaćen', navodi portal Euractiv. Istovremeno, osam posto Nijemaca priznaje da si ne mogu priuštiti meso ili ribu na trpezi ni svaki drugi dan u tjednu. Inače, na prinudno posnom meniju je 11 posto Europljana, otkriva Eurostat.

Izmoreni slabom ishranom i tankim novčanikom, Europljani sezonu godišnjih odmora ljeti masovno dočekuju u četiri zida svoje kuće. Svaki deseti Šveđanin, 14 posto Danaca i 17 posto Nizozemaca neće kročiti izvan mjesta prebivališta.

U regiji najljepših plaža europskog Mediterana i obala Crnog mora još je veći broj domaćeg stanovništva koji će – ako uzme godišnji odmor – ostati tu gdje jest. Čak 75 posto Bugara i Rumunja nema novca za tjedan odmora, a oko polovina Portugalaca, Talijana i Grka s kućnog praga gledat će oko sebe bezbrižne strance na ljetovanju, tvrdi Eurostat.

Tportal

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok