Jedan broj državnih službenika u švedskom gradu Göteborgu će od ovog ljeta raditi šest sati na dan, umjesto dosadašnjeg uobičajenog osmosatnog radnog vremena, u sklopu neobičnog pokusa švedske vlade, objavio je portal Huffington Post.

Pokusna skupina državnih službenika će od 1. srpnja raditi šest sati na dan, dok će kontrolna grupa nastaviti raditi uobičajenih osam sati dnevno, kako bi se saznalo hoće li kraće radno vrijeme rezultirati većom produktivnošću i manjim brojem dana koje radnici provedu na bolovanju.

Pokus će trajati godinu dana, a nakon toga će švedska vlada odlučiti hoće li program biti proširen i na druge državne sektore.

“Nadamo se da će pokus dovesti do toga da zaposleni manje odlaze na bolovanje i da se nakon kraćeg broja sati provedenih na poslu osjećaju mentalno i fizički bolje”, izjavio je gradski viujećnik u Göteborgu Mats Pilhelm.

Dodao je kako vjeruje da će kraće radno vrijeme kao posljedicu imati veću učinkovitost zaposlenih i dodao da tijekom dužih smjena radnici prave više stanki.

“Svaki put kada odete na stanku, potrebno vam je deset do 15 minuta da se ponovno uvedete u posao, zato što morate vidjeti gdje ste stali prije nego što ste otišli na stanku”, istaknuo je Pilhelm, dodajući da je testiranje šestosatnog radnog vremena u tvornici “Toyota” u Göteborgu dalo obećavajuće rezultate.

Još jedan švedski grad – Kiruna – davno je odlučio isprobati kraće radno vrijeme, ali su lokalne vlasti 2005. odlučile da okončaju taj 16-godišnji pokus nakon što su se neki žalili da kraći, ali zato intenzivniji rad povećava pritisak na radnike, koji su teško uspijevali ubrzati tempo rada.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok