Otkriće svirepog serijskog ubojice koji je jastukom davio starice koje su živjele same u umirovljeničkim domovima, te zatim otuđivao nakit i druge vrijedne predmete svojih žrtava, šokiralo je Ameriku.

Billy Chemirmir (46) izdavao se za kućnog majstora koji održava zgrade u različitim umirovljeničkim domovima na području Dallasa i tako ulazio u sobe 90-godišnjakinja, a zbog dobi žrtava policija nije istraživala njihove smrti koje su smatrali prirodnima.

Istraga je započela u ožujku 2018., nakon što je napadnuta i opljačkana 91-godišnjakinja u svom stanu u teksaškom gradu Plano, prenosi Jutarnji list.

Starica je kazala policiji da je muškarac silom ušao unutra, naredio joj da legne na krevet i da se ne opire. Kad je poslušala, stavio je jastuk na njeno lice da je uguši. Nedugo potom izgubila je svijest. Pukim čudom, žena je preživjela jer je slučajno navratio prijatelj i pozvao hitnu pomoć koja ju je oživjela. No, dok je 91-godinjakinja došla k svijesti, njen napadač je već davno nestao, zajedno s kutijom u kojoj je držala nakit.

Policija je započela istragu i doznali su da je nešto ranije tog mjeseca prijavljeno sumnjivo vozilo u apartmanskom naselju Plano, gdje je starica napadnuta. Registracijski broj vozila doveo je detektive do Chemirmira, te su počeli nadzirati njegov dom. Jedne noći vidjeli su da u smeće baca kutiju od nakita. U njoj su pronašli ime na komadu papira, što ih je dovelo do Lu Thi Harris, 81-godišnjakinje koja je živjela 15-ak kilometara dalje. Nije otvarala vrata, a kad su policajci ušli unutra, pronašli su je mrtvu u spavaćoj sobi s zamrljanim ružem oko usta. Jastuk na krevetu također je imao mrlje od ruža, na temelju čega su detektivi zaključili da je ugušena.

Policija je to povezala sa slučajem koji ih je mučio od listopada 2017., kada je 93-godišnja žena napadnuta i opljačkana u umirovljeničkom domu u Friscu, tridesetak kilometara od Planoa. Dobro odjeven muškarac pokucao je na njena vrata i predstavio se kao kućni majstor, te je pitao treba li što popraviti. Ona je kazala da ne treba, ali on je na silu ušao u stan i srušio je na pod. Uzeo je jastuk i pokušao je ugušiti, a zatim je uzeo njenu drvenu kutiju za nakit i otišao. Napadnuta starica uspjela je pritisnuti gumb za dozivanje pomoći. Kako starica nije mogla opisati svog napadača, detektivi su u tom slučaju tapkali u mraku. Kad su čuli da je Chemirmir uhićen u ožujku 2018., provjerili su podatke njegovog mobitela i otkrili da je bio spojen na odašiljač u blizini staričinog stana na dan napada.

Temeljem ova tri slučaja uhitili su i optužili Chemirmira za ubojstvo i pokušaje ubojstva, a u njegovom domu pronašli su ženski nakit i mobitele.

To je policijsko otkriće otvorilo veliko pitanje: koliko je starijih žena bilo ubijeno a da to nitko nije primjetio, već se mislilo da su umrle prirodnom smrću?!

Pokrenuta je dodatna provjera stotine smrti s tog područja i prošlog je tjedna objavljeno da je Chemirmir optužen za dodatnih šest ubojstava starica u dobi od 76 do 94 godine u okrugu Dallas između 2016. i 2018. te pet ubojstava u okrugu Collin, gdje se nalaze Frisco i Plano. No, istražuje se čak 1.000 smrti s kojima bi mogao imati veze.

Chemirmir je iz Kenije, a živio je više od 10 godina na području Dallasa i ima policijski dosje zbog vožnje u pijanom stanju i napada. Pritvoren je uz jamčevinu od 9.1 milijun dolara, a budući da je ilegalno u SAD-u, savezne imigracijske vlasti zatražile su dodatno da ga se zadrži iza rešetaka.

Ovaj slučaj doveo je do niza tužbi protiv umirovljeničkih domova na tom području. Obitelji triju žrtava smatraju da ustanove nisu pružile adekvatnu sigurnost, što je ubojici omogućilo da se neopaženo izdaje za kućnog majstora ili pazitelja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok