Za Roberta Draginu, koji je u pritvoru proveo pune četiri godine, a prvostupanjska presuda je u međuvremenu ukinuta, pa se u Rijeci sudi ponovno, sud u Strasbourgu je zaključio da je u ovom slučaju došlo do povrede članka 5. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Sudsko vijeće donijelo je presudu da tužena strana, a to je Republika Hrvatska, treba Draginu, na ime nematerijalne štete – isplatiti 3.100 eura, s kamatama do dana namirenja, piše Novi list.

Suci vijeća Suda u Strasbourgu donijeli su jednoglasno odluku da su Draginu povrijeđena prava iz članka 5. Konvencije, nakon što su prihvatili prigovore na navodne nezakonitosti i dužinu pritvora.

Postupak pokrenut krajem 2012.

Naime Robert Dragin (46) iz Matulja, jedan je od optuženih u procesu tzv. 'riječka autobomba'. Njegov odvjetnik Goran Marjanović, tvrdili su da je on, bez valjanog razloga, bio u pritvoru tijekom sudskog procesa.

Krajem 2012. godine odvjetnik je pokrenuo postupak na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, smatrajući da je boravak njegovog klijenta u pritvoru bio pretjerano, nezakonito dug, što je suprotno članku 5. Europske konvencije o ljudskim pravima koji regulira pravo na slobodu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok