Stotine ljudi prosvjedovalo je u srijedu u Dublinu tražeći promjenu irskih zakona o pobačaju nakon što je žrtva silovanja rekla da joj je odbijen pobačaj i umjesto toga je rodila carskim rezom.

Slučaj mlade imigrantice ponovno je raspalio rasprave o irskim zakonima o pobačaju koji su među najstrožim u Europi, koji su izazvali velike prosvjede prije nego je parlament prvi put prošle godine izglasovao ograničeno dopuštenje pobačaja.

"Ovdje sam jer sam užasnuta. Ova jadna djevojka pati jer nije razumjela zamršeni, glupi sustav ovdje u Irskoj", rekla je Aoife McLysaght, 38-godišnja nastavnica, držeći natpis "Nasilna trudnoća je mučenje".

Mlada strankinja, čije ime se ne navodi zbog pravnih razloga, rekla je listu The Irish Times da je zatrudnjela nakon silovanja do kojega je došlo prije nego je stigla u Irsku.

Zatražila je pomoć kako bi okončala trudnoću nakon što je otkrila da je trudna, ali su je odbile medicinske vlasti. Dok Irkinje koje žele abortirati obično putuju u Britaniju, koja ima manje stroge zakone, djevojka je rekla kako to nije mogla učiniti jer nije imala dovoljno novaca.

Prema Zakonu o zaštiti života tijekom trudnoće, koji je usvojen prije godinu dana nakon smrti Indijke kojoj je odbijen pobačaj, trudnoća se može prekinuti ako je ugrožen život majke, uključujući putem samoubojstva.

Djevojka je rekla kako je pokušala sdamoubojstvo, ali nije uspjela, a dok je vršena psihijatrijska procjena trudnoća je već bila odmakla tako da se nije mogla prekinuti.

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda rekao je prošloga mjeseca Irskoj da bi trebala izmijeniti zakone o pobačaju kako bi uvela još iznimaka u slučaju silovanja, incesta, ozbiljnih rizika za zdravlje majke ili fatalnih abnormalnosti fetusa.

Skupina Za život rekla je u priopćenju kako su zahtjevi za veće pravo na pobačaj sramotni dok se prerano rođeno dijete bori za život i deprimirajući i uznemirujući podsjetnik nečovječne stvarnosti legaliziranog pobačaja.

Hina

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok