Najgore se ipak dogodilo. Zamaskirani pripadnik IS-a odrubio je glavu 44-godišnjem Davidu Hainesu u subotu 13. rujna, čime je David, nakon dekaptiranja američkih novinara Jamesa Foleyja i Stevena Sotloffa, postao treća žrtva ubojstva kojima islamski teroristi odašilju poruke Zapadu, prije svega SAD-u i sada Velikoj Britaniji, da prekine zračne udare na njihova uporišta. Ekstremisti Islamske države ubili su ga nakon što su ga 18 mjeseci držali u zatočeništvu i cijelo vrijeme žestoko mučili.

Okrutna smrt humanitarnog djelatnika Davida Hainesa, britanskog državljanina, oženjenog Siščankom, koji je prije odlaska na novu humanitarnu misiju iz koje se nikada nije vratio, živio u Sisku, u kući obitelji svoje supruge Dragane Prodanović, u sisačkoj Ulici Mije Goričkog, užasnula je sve. Do njegove supruge Dragane i punice Dragice Prodanović nismo u nedjelju prijepodne uspjeli doći. Na telefone se nitko nije javljao, brojevi mobitela koje smo imali više se ne koriste ili su ostali gluhi.

U dvorište ili u kuću također nismo mogli. Pred vratima nas je zaustavio policajac u civilu, te rekao nakon što nas je zapisao u svoj notes, da je supruga Davida Hainesa, Dragana, rekla da ne želi davati izjave, da ne želi s nikim razgovarati, te neće pustiti nikoga u kuću.

Vijest da je taj tihi, susretljivi David, o kojemu susjedi govore samo najbolje, tako okrutno ubijen, šokirala je mirni kvart Siska nedaleko tvornice Herbos.

- To je užas, to je iskaz zla. Imao je tako lijepe kćeri, prekrasnu i dobru ženu. Ne mogu o tome govoriti. Moram otići iskazati sućut, ali ne sada, sada im treba mir, a ne mimohod susjeda i novinara - rekla nam je susjeda Prodanovićevih.

I drugi susjedi s kojima smo razgovarali , šokirani su. Jedan je rekao da je na žalost vjerovao kako će David, kojeg je često sretao dok je boravio u Sisku, završiti slično kao prethodna dva zarobljenika, kojem su islamisti javno odrubili glavu.
 - Eto, upravo se to dogodilo. Koja šteta, bio je odličan čovjek, veliki prijatelj Hrvatske - rekao je.

Drugi, koji jako dobro pozna svoje susjede Prodanoviće, a znao je i Davida, rekao je kako se ipak nadao da će David biti pošteđen, jer je život posvetio humanitarnom radu.

- Kada je Davidova obitelj iz Škotske, posebice njegova kćer iz prvog braka uputila apel islamistima da joj oslobode oca, ja sam se nadao da ga neće pogubiti, nego da će pokušati skupo naplatiti njegovu slobodu. No, prevario sam se. Sada me strah da se njihov neljudski potez ne bi okrenuo u kampanju protiv svih Muslimana. Osobno sam se uvjerio, putujući svijetom, da džihadisti i ekstremisti Islamske države nikako nisu pravi predstavnici Muslimana - rekao nam je taj Siščanin.

U Hrvatsku je David Haines došao 2000. godine po humanitarnom zadatku. Radio je kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) u Petrinji i Kninu, a u Sisku je upoznao Draganu Prodanović, svoju drugu suprugu s kojom se vjenčao i uskoro dobio kćer, te osnovao zajedničku tvrtku u Sisku.

Kako smo već pisali, David Haines je radio s izbjeglicama za jednu francusku agenciju za tehničku pomoć i suradnju, kada su ga borci islamističke radikalne skupine oteli u ožujku 2013. na sjeveru Sirije. Obitelj nije dugo znala gdje je i jeli živ. Jedan Francuz, koji je bio u zarobljeništvu zajedno s Davidom, i oslobođen je, javio je obitelji za tužnu Davidovu sudbinu, te da ga zločinci strašno muče.

David Haines (44) odrastao je u Perthu u Škotskoj gdje živi njegova maloljetna kći s majkom. Prije početka rada za humanitarne organizacije 1999. godine, služio je 12 godina u britanskim zračnim snagama. Humanitarni rad odveo ga je na neka od najopasnijih mjesta na svijetu: bio je u Sudanu, Somaliji, Libiji Siriji, Iraku. Njegova starija kćer rekla je za Daily Mail "Moj je otac junak", a počast je ubijenom bratu, kako navode svjetski mediji, u nedjelju odao i brat Mike.

Napisao je poruku „bratu koji je nedavno hladnokrvno ubijen“ u kojoj je naveo kako je "David je bio najživlji i najviše entuzijazma je pokazivao upravo u svojoj ulozi humanitarca. Njegova radost i posvećenost poslu odvela ga je u Siriju i za mene i obitelj to je najvažnije u ovoj tužnoj priči... Voljela ga je njegova obitelj i užasno će nam nedostajati".

Britanska i hrvatska javnost očekivali su da će britanska vlada pokušati vojnom akcijom spasiti Davidov život, no očito nije bilo vremena niti mogućnosti za takvo nešto.

Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok