• Short title article: Prijetnje

Danska policija pooštrava granične kontrole nakon nedavnih spaljivanja Kurana koja su utjecala na sigurnosnu situaciju, priopćilo je ministarstvo pravosuđa kasno u četvrtak, nakon slične odluke koju je Švedska donijela ranije ovog tjedna.

Protuislamski aktivisti u Danskoj i Švedskoj spalili su i oštetili nekoliko primjeraka muslimanske svete knjige posljednjih mjeseci, potaknuvši bijes u muslimanskom svijetu i zahtjeve da vlade zabrane takva djela.

"Vlasti su danas zaključile da je u ovom trenutku potrebno povećati fokus na to tko ulazi u Dansku, kako bi se odgovorilo na specifične i trenutne prijetnje", navodi se u priopćenju danskog ministarstva.

Pooštrene granične kontrole bit će na snazi od 10. kolovoza, rečeno je.

"Nedavno spaljivanje Kurana, kao što je navela sigurnosna policija, utjecalo je na trenutnu sigurnosnu situaciju", rekao je ministar pravosuđa Peter Hummelgaard u izjavi.

Odluka o pooštravanju graničnih kontrola s više provjera putnika koji dolaze u Dansku uslijedila je nakon sličnog poteza Švedske.

Obje vlade osudile su spaljivanje i rekle da razmatraju nove zakone koji bi to mogli zaustaviti. No domaći kritičari kažu da bi takve odluke potkopale slobodu govora koja je zaštićena njihovim ustavima

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok