• Short title article: Zbog knjige

Stotine muslimana u istočnom Pakistanu pretukle su kršćanina i spalile mu kuću jer je navodno oskvrnuo stranice islamske svete knjige. Policajci su uspjeli spasiti žrtvu i njegovog oca od bijesne mase.

Incident se dogodio jučer u Sargodhi, gradu u provinciji Punjab, potvrdio je načelnik okružne policije Ijaz Malhi. Istaknuo je kako je policija brzo reagirala i spasila živote dvojice muškaraca. Napomenuo je kako je situacija pod kontrolom i da službenici istražuju optužbe, prenosi Associated Press.

Optužbe za bogohuljenje su česte u Pakistanu

Incident je probudio sjećanja na jedan od najgorih napada na kršćane u Pakistanu, kad je bijesna gomila u kolovozu prošle godine palila crkve i napala desetke kršćana u provinciji Punjab. Muslimani su tada tvrdili kako su vidjeli kršćanina i njegovog prijatelja kako kidaju stranice iz Kurana i bacaju ih na tlo.

Malhi je kazao kako je policija jučer uspjela rastjerati gomilu te da je zatražena pomoć od vjerskih vođa kako bi se primirile napetosti. Vlada Punjaba osudila je napad. Optužbe za bogohuljenje česte su u Pakistanu.

Prema zakonima o bogohuljenju u zemlji, svatko tko je proglašen krivim za vrijeđanje islama ili islamskih vjerskih ličnosti može biti osuđen na smrt. Iako nitko nije pogubljen zbog bogohuljenja, često samo optužba može izazvati nerede i potaknuti gomilu na nasilje, linč i ubojstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok