• Short title article: Neobična navika

Mjesecima imao jake migrene da bi na kraju otkrili da je uzrok neobična navika u konzumaciji hrane.

Jedan 52-godišnji pacijent s Floride suočavao se s neprestanim migrenama koje su mu zadavale neizrecivu muku četiri dugih mjeseca. Unatoč upornom uzimanju lijekova, simptomi nisu jenjavali, pa je odlučio potražiti pomoć stručnjaka.

Posjetom liječniku otkrio je nešto što je zapanjilo ne samo njega, već i medicinsku zajednicu - parazite u svom mozgu. Neurocisticerkoza, parazitska infekcija, dijagnosticirana je u mozgu nesretnog pacijenta, ostavljajući stručnjake zapanjenima.

Snimke mozga otkrile su višestruke ciste u obje hemisfere, zajedno s oteklinom koju su stručnjaci za zarazne bolesti povezali s prisustvom svinjske trakavice koja je položila jajašca u mozak, iritirajući tkivo ispod lubanje pacijenta.

Prema izvješću, vjeruje se da je infekcija nastala zbog konzumacije nedovoljno pečene slanine. Pacijent je ranije izjavio liječnicima da preferira mekanu slaninu, otvarajući put parazitima u njegovo tijelo kroz unos hrane, a zatim putem krvotoka do mozga.

Simptomi bolesti ovise o lokaciji i broju cista u mozgu, uključujući zbunjenost, nedostatak pažnje prema okolini, probleme s ravnotežom te hidrocefalus, višak tekućine u mozgu. Oni se često manifestiraju mjesecima ili godinama nakon infekcije, a najčešće kada ciste počnu odumirati.

Srećom, pacijent je ubrzo izliječen, ciste su nestale, a migrene su se značajno smanjile, prema izvješću Daily Maila.  Prenosi Večernji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok