Ministar vanjskih poslova Srbije ivica Dačić, kako piše beogradski Blic, ponudio je pomoć Hrvatskoj u naporima da se Tomislav Salopek oslobodi od islamista u Egiptu.

- Vesnu Pusić i obitelj otetog građanina sreo sam u hotelu u kojem smo zajedno odsjeli.

Ponudio sam im svu pomoć u ime Srbije i kao predsjedavajući OESS u akciji koju vode za oslobađanje otetog Tomislava Salopeka.

Zahvalili su mi se na ponudi, rekli su da imaju dobru suradnju sa egipatskim vlastima i njihovim sigurnosnim službama i da im dodatna pomoć nije potrebna - kazao je Dačić.

Hrvatske i egipatske službe u subotu i dalje rade na pronalaženju otetog Tomislava Salopeka, rečeno je Hini u hrvatskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova, dan nakon što se šefica diplomacije Vesna Pusić iz Kaira vratila u Zagreb i nakon što je istekao 48-satni ultimatum koji je postavila Islamska država.

"I dalje se radi na tome, ali zbog osjetljivosti situacije ne možemo iznijeti više detalja", rekli su u MVEP-u.

Francuska novinska agencija France presse, koja je slučaj otetog Salopeka pratila od samog početka budući da se radi o Hrvatu koji je radio za jednu francusku kompaniju u Egiptu, također u subotu nema nikakvih novih vijesti o njemu te samo ponavlja da "IS prijeti da će ubiti hrvatskog taoca otetog u srpnju u Kairu".

Potvrdio je da se zbog slučaja Tomislava Salopeka čuo s puno ljudi po Europi kao i s ministricom Pusić.

"To je teška situacija u kojoj ne treba pametovati, treba pokušati učiniti diskretno što je moguće, ali jako je teško", rekao je.

Upitan jesu li se hrvatske službe trebale bolje organizirati oko tog slučaja, uzvratio je kako su one jako profesionalne, no i dodao kako "postoji moguće i postoji nemoguće".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok