Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasile otetog Tomislava Salopeka, rekao je jučer za Jutarnji list Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova.

- Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati - naglasio je kada smo se susreli s njim u njegovu uredu u egipatskom Ministarstvu vanjskih poslova, te dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Znači, Tomislav Salopek je živ, postavili smo pitanje koje već danima zabrinjava hrvatsku javnost i od čijeg negativnog odgovora svi strepe.

- To pokušavamo saznati. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom - odgovorio nam je.

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti trenutačno provode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu u kojoj koriste čak i helikoptere Apache. Sigurnosne snage navodno su upale u uporišta ekstremista na Sinaju. Kada smo ga upitali jesu li ti navodi točni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo vanjskih poslova nema uvid u operativne detalje istrage. No, siguran je, dodaje, da će egipatske vlasti ovo riješiti što prije.

- Ovakvi incidenti su izolirani, raštrkani, događaju se u nekim dijelovima zemlje. Vidite kako Egipćani žive, i Egipat nije područje terorizma, no takve se stvari događaju. Postoji potreba da sve države koordiniraju svoje napore, pokažu solidarnost i dijele informacije jer svi ovi incidenti pokazuju da terorizam ne pravi razliku između vjere ili zemlje. Teroristi imaju svoju dinamiku, svoje teorije - objašnjava glasnogovornik.

Tražeći Tomislava poginula dvojica specijalaca

Dvojica pripadnika antiterorističke specijalne jedinice poginula su, a troje ih je ranjeno, u potrazi za Salopekom. Njihovo je vozilo u ulici Assiut u Arishu na poluotoku Sinaj naletjelo na minu koju su postavili pripadnici ISIL-a, piše N1.

Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je smrt kapetana Mohammeda Amina Ismaila Abyssiniana i regruta Ahmeda Mehanna. Napomenuli su da ih ovaj događaj neće zaustaviti u potrazi za Tomislavom Salopekom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok