Tekst koji je objavio ISIL (“zbog sudjelovanja njegove zemlje u ratu protiv Islamske države”) otvara prostor za sumnju da Tomislav Salopek ipak nije otet posve slučajno, tj. samo zato što je zaposlenik zapadnjačke kompanije na egipatskom tlu, odnosno može se zaključiti kako su otmičari ipak znali koga su zatočili.

A to ovom strašnom događaju daje dodatnu dimenziju zebnje, jer se Hrvatska apostrofira kao očito neprijateljska zemlja za ISIL-ovce. Piše Slobodna Dalmacija.

Dr. Mirko Bilandžić, sigurnosni stručnjak sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, drži kako ipak nema razloga za bilo kakvo paničarenje. “Nema tu ništa dramatično novo, Hrvatska je članica euroatlantskih integracija, a upravo su one prva meta ISIL-a. Utoliko se za ovu poruku može kazati kako ne donosi ništa novo u sadržajnom smislu”, spušta loptu na zemlju dr. Bilandžić.

Nažalost, pokazalo se i kako je politolog i stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina bio u pravu kad je prošlog tjedna u razgovoru za “Slobodnu” kazao kako ne vidi “neke pretjerane mogućnosti da se pomogne Salopeku budući da su njegovi otmičari ljudi s kojima nema razgovora”.

– Realno je bilo očekivati ovakav strašan kraj i od samog početka sam bio vrlo mali optimist. Malo više nade za sve nas, da će se sve dobro završiti, došlo je nakon odgode njegova pogubljenja. No, s obzirom da znamo o kakvim je osobama riječ u ISIL-u, pretpostavljao sam kakav će biti kraj – kazuje Obućina.

Što ubojstvo Salopeka poručuje Hrvatima zaposlenim u arapskom svijetu? – pitamo.

– Da tamo nisu dobrodošli, da izbjegavaju te zemlje i da ih se smatra pripadnicima “zapadne alijanse”. Hrvati bi morali izbjegavati Libiju, Tunis, Egipat, Afganistan, Irak, Libanon, Siriju i tamo ne bi smjeli ići raditi. Ovaj stravičan događaj zasigurno će pridonijeti tome da će inozemne tvrtke koje posluju u Egiptu morati umnogome povećati sigurnost svojih radnika. A to će dovesti do toga da će u Egiptu “procvjetati” rad privatnim zaštitarskim tvrtkama koje će “masno” naplaćivati svoje usluge – mišljenja je Obućina.

Nego, imamo li razloga za sigurnosnu zabrinutost, s obzirom na poruku ISIL-a, po kojoj je Hrvatska u ratu s njima?

– Hrvatska nije u ratu ni s kim, a ponajmanje s ISIL-om. Hrvatska vodi bitku protiv terorista i kao članica NATO-a i EU-a je svjesno prihvatila taj rizik da može biti ugrožena. No, mislim da sigurnost u samoj Hrvatskoj nije u opasnosti i da možemo biti mirni. Moramo biti svjesni toga da Salopekov slučaj nije bio uperen prema Hrvatskoj, nego prema zapadnim zemljama.

London, Pariz...

Hrvatska je sigurnija nego jedan London, Pariz ili Berlin i moramo biti svjesni toga da mi ISIL-u nismo toliko medijski zanimljivi. Naime, ISIL-ovci iznimno dobro za zastrašivanje koriste utjecaj medija i budite sigurni da nekakav teroristički napad u Hrvatskoj ne bi bio u svjetskim medijima jednako snažno prenesen kao, recimo, napad na London, Pariz ili neku drugu zapadnoeuropsku metropolu – uvjeren je Obućina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok