U posjetu Bos. Grahovu i planini Šator bili su 25. i 26. lipnja 2016. planinari HPD „Zanatlija“ iz Osijeka. Njih 21 ugošćeno je od domaćina Planinarsko-ekološkog društva „Veliki Bat“ Bosansko Grahovo.

U subotu navečer za goste iz Osijeka priređena je večera u dvorištu župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju, a u nedjelju su planinari iz Slavonije zajedno s domaćinima iz Grahova posjetili biser prirode grahovskog kraja – Šatorsko jezero na skoro 1500 m/nv, te se uspeli na sam vrh planine Šator.

HPD „Zanatlija“ iz Osijeka osnovano je 1971, godine, i kroz 45 godina postojanja njegovi članovi sudjelovali su u cijelom nizu specijaliziranih planinarskih aktivnosti:  obilježavanju planinarskih putova, obilasku niza planinarskih obilaznica, u akcijama zaštite prirode, kao planinarski vodiči, sudionici u planinarskim orijentacijskim natjecanjima, ogledali se u terenskom skijanju, alpinizmu, slobodnom penjanju, visokogorskom planinarenju i drugom.

Gotovo svake godine društvo je organizator masovnih planinarskih akcija s ciljem popularizacije planinarenja i planina, te zaštite prirode. Društvo je u svojoj povijesti nekoliko puta bilo domaćin sletu planinara Slavonije, organizator svojevremeno popularnih planinarskih marševa, a sada već nekoliko godina promovira svoju najbližu okolicu organiziranjem obilaska Podunavskog pješačkog puta od Bijelog Brda do Erduta, a u tijeku je i planinarsko aktiviranje baranjskog gorja.

Najveći broj izleta organiziran je u najbliže slavonsko gorje, no njihovi planinari obišli su i osvojili cijeli niz vrhova u Hrvatskoj,  u bivšoj državi, te na drugim kontinentima.

Zasigurno će zavidno iskustvo osječkih planinara biti od velike koristi i mladom Planinarsko-ekološkom društvu „Veliki Bat“iz Bos. Grahova koje tek stječe iskustvo i vještine u planinarenju i alpinizmu. Iako je osnovano tek nedavno, PED „Veliki Bat“ punopravni je član Planinarskog saveza Herceg Bosne, te su njegovi članovi do sada već sudjelovali na susretima planinara u BiH i Hrvatskoj, a i ranije su ugošćavali planinare iz Hrvatske i Slovenije.

(Zoran Barić)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok