Prezentacija programa COSME i usluga EEN mreže te prezentacija programa EBRD-a koji je namijenjen potpori unaprjeđenja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća održana je danas u hotelu Park u Livnu u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u suradnji s Vladom Hercegbosanske županije.

U uvodnom obraćanju predsjednik Vlade, Draško Dalić zahvalio je predstavnicima navedenih institu2cija na pozitivnom odgovoru na inicijativu koju je Vlada uputila za organizaciju prezentacije na kojoj se predstavljaju programi koji se financiraju iz Europske unije i kroz koje se podržavaju poduzeća kroz bespovratne garantove.

„Obzirom da je COSME  program namijenjen malim i srednjim poduzećima za vremensko razdoblje od 2014. do 2020. godine i obuhvaća aktivnosti donošenja i provođenja politika na području poduzetništva kao i aktivnosti promicanja poduzetništva Vlada Hercegbosanske županije želi u okviru svojih mogućnosti pomoći u povećanju konkurentnosti tvrtki, stvaranju poticajne poduzetničke okoline te smanjenju nezaposlenosti”, rekao je predsjednik Vlade.

Amir Hujić, načelnik Odjela za EU u Vanjskotrgovinskoj komori nazočnim gospodarstvenicima s prostora Hercegbosanske županije, predstavnicima općinskih i županijskih vlasti predstavio je dostupne programe Europske unije u Bosni i Hercegovini te Europu poduzetničku mrežu EEN. U nastavku prezentacije stručna suradnica Vanjskotrgovinske komore, Mersiha Selmanović  posebnu pozornost usmjerila je na predstavljanje EEN usluge  za gospodarsko komercijalno partnerstvo i prezentaciju Baze poslovne suradnje (POD). Kako je istaknuto sustav POD elektronskim putem na jednostavan način gospodarstvenicima otvara mogućnosti izlaska ne samo na Europsko tržište već i na tržišta drugih zemalja svijeta gdje djeluje EEN mreža.

„Potpora konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini” program je koji je predstavio Zihnija Hasović, manager Europske banke za obnovu i razvoj. Navedeni program koji financira Europska unija preko Europske banke za obnovu i razvoj podržat će više od 130 malih i srednjih poduzeća u Bosni i Hercegovini kroz grantove za sufinanciranje poslovnih savjeta i konzultantskih usluga.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok