Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić danas je zajedno sa savjetnikom za gospodarstvo i financije Zdravkom Markovom održao radni sastanak sa šefom Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću, Vahidinom Ograševićem, voditeljem za tehnička pitanja u Sektoru za energiju i okoliš i projekta procesa strateškog planiranja razvoja, Nebojšom Jovičićem i konzultantom za međunarodni razvoj pri UNDP-u, Richardom Allenom.

Tijekom sastanka iznesene su aktivnosti koje se provode te je odrađena kratka evaluacija i analizirana suradnja Vlade Hercegbosanske županije s UNDP-em na projektu „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji”.

Projekt “Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Hercegbosanskoj županiji” podržan je od strane UN Fonda za ljudsku sigurnost kojeg implementiraju UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM uz partnerstvo s Vladom Hercegbosanske županije, općinama na prostoru županije, Crvenim križem, Centrima za socijalnu skrb, te lokalnim organizacijama civilnog društva.

Navedeni projekt trajao  je 3 godine (od 1.9.2013. do 30.11.2016.godine), a iznos proračuna projekta sa strane UN i agencija iznosi 2,5 milijuna američkih dolara uz dodatni doprinos sudionika i Vlade Hercegbosanske županije.

U suradnji s UNDP-om Vlada Hercegbosanske županije dosad je uspješno provela aktivnosti na izradi i usvajanju Strategije za integrirani razvoj općina i Hercegbosanske županije. Uspostavljena su i opremljena 4 mobilna tima za pružanje potrebne zdravstvene pomoći socijalno ugroženom stanovništvu u općinama Bosansko Grahovo, Drvar, Glamoč i Kupres.

U cilju razvoja poljoprivrede na prostoru županije i zaštite proizvođača domaćeg Livanjskog sira koji se proizvodi na tradicionalni način poduzete su aktivnosti na osnivanju malih sirana te je obiteljskim gospodarstvima uručeno mljekarske opreme u vrijednosti od 500.000,00 KM.

Zahvaljujući programu besplatnog predškolskog odgoja u Hercegbosanskoj županiji djeca u svim općinama u škole dolaze socijalizirana i spreman na nastavu.

U zadnjoj godini implementacije projekta aktivnosti su bile usmjerene na osnivanje Razvojne agencije Hercegbosanske županije, Službe za razvoj i europske integracije, Zavoda za hranu i veterinarstvo,Zavoda za besplatnu pravnu pomoć. Također je otvoren Inkluzivni vrtić Sunčani most u Livnu, te je uveden novi smjer poljoprivrednog tehničara u srednjoj školi Silvije Strahimir Kranjčević u Livnu.

Pored navedenog proveden je i niz drugim aktivnosti s ciljem poboljšanja uvjeta života na prostoru županije.

Predsjednik Vlade, Draško Dalić zahvalio je predstavnicima UNDP-a na svim realiziranim projektima i odrađenim aktivnostima na prostoru Hercegbosanske županije na zadovoljstvo svih ljudi koji tu žive i borave u nadi da će se suradnja UN i agencija koje djeluju na ovom prostoru i u budućnosti nastaviti.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok