Dok se danas u cijeloj Europi obilježava "Europska noć bez nesreća", statistike u HBŽ- u su zabrinjavajuće!

Danas je treća subota u listopadu, vrijeme kada se tradicionalno obilježava "Europska noć bez nesreća" koja je prvi put pokrenuta u Belgiji daleke 1995. godine. Od tada se provodi diljem Europe, a ovoj se akciji 2012. godine priključila i Hrvatska. Cilj akcije je skrenuti pozornost javnosti na odgovorno ponašanje vozača u prometu s naglaskom na edukaciju mladih te uz poruku da alkohol i vožnja ne idu zajedno. Piše Tomislavcity.

- Za uspjeh projekta ključna su tri čimbenika: politička podrška, financijska potpora i stručna kvalifikacija, tvrdi naš sugovornik Toma Ćurić, inspektor za ceste i cestovni promet u Hercegbosanskoj županiji. Jedinica mjere za sigurnost prometa je koeficijent smrtnosti, dakle broj poginulih na sto tisuća stanovnika. U našoj županiji u 2015. godine koeficijent smrtnosti bio je 14 dok je u zemljama Europske unije bio približno 6, tvrdi sugovornik Tomislavcity-a.

Ovomu dodajmo i to da Hercegbosanska županija nema agenciju za sigurnost u prometu, nemamo čak ni Vijeće za sigurnost u prometu dok ga, primjera radi, u Republici Srpskoj ima svaka županija.

- Ondje je tijekom 2001. godine zabilježeno 1.275 smrtno stradalih u prometu, dok je tijekom 2014. godine smrtnih slučajeva bilo 536, što je znatno manji broj. Statistički gledano, od 2010. do 2015. godine kod nas je ogromno povećanje smrtnosti (čak 300% , po statistikama "Desetljeće sigurnosti prometa"), što je itekako zabrinjavajuće.

- Svakako se nešto mora poduzeti, zabrinut je i inspektor Toma Ćurić, koji nas podsjeća da zbog iznimno visoke svijesti o sigurnosti u prometu u 2015. godini u Belgiji nije poginulo niti jedno dijete.

Možda se čini smiješnim poređenje s tako razvijenim zemljama no ipak, tko ima uši neka čuje, napominje Ćurić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok