Vlada i Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ) su u trećem kvartalu ove godine među svim županijama u FBiH pokazali svoje najlošije lice i ponovo dotakli dno te ljestvice iako su se, rezultatima ostvarenim u prvoj polovini 2016. godine, bar u određenim segmentima, bili riješili etikete „institucije sa ubjedljivo najlošijim rezultatima, od svih županijskih  vlada i skupština“, koju su imali u 2015. godini  ,  kazano je na press konferenciji Centra civilnih inicijativa (CCI) održanom danas u Livnu gdje su prezentirani rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine HB županije za razdoblje od 01.siječnja - 30. rujna 2016. godine.

Kako su prenijeli ,Skupština Hercegbosanske županije je kompletan treći kvartal provela ne održavši nijednu sjednicu te nisu ni osjetili potrebu da javnost obavijeste o razlozima. 

„Ovo je samo nastavka neprihvatljivog ponašanja Skupštine HBŽ prema svojim ustavnim obavezama i neodgovornog odnosa prema građanima koji su ih birali i u čijem interesu bi trebali da rade“, kazali su iz CCI.

Dodali su da Skupština u prvih devet mjeseci 2016. godine nije radila čak šest mjeseci dok su s druge strane zastupnici redovito primali primanja od čega je tri četvrtine zastupnika zaposleno i nalaze se na platnom spisku Skupštine HBŽ ili Doma naroda Parlamenta FBiH.

Također je istaknuto njihova netransparentnost  gdje CCI već nekoliko ciklusa za redom ne može da dobiju podatke o plaćama zastupnika  Skupštine HBŽ kao javnih osoba, koji se finansiraju novcem građana ove zemlje.

 Vezano još za (ne)transparentnosti  iz CCI su napomenuli ozbiljan problem kontinuiranog usvajanja proračuna HBŽ  bez javne rasprave o istom.

Inače , osim netransparentnosti , po prezentaciji Skupština ima problem i sa poštovanjem rokova za usvajanje ključnih dokumenata koji reguliraju njen rad tijekom godine. 

Spomenuto je neodržavanje sjednica u trećem kvartalu gdje je Skupština devarvirala i svoj najveći uspjeh opet vratila na dno po radu županija

„ Sa 6 zakona usvojenih u prijedlogu i 2 prihvaćena u nacrtu i poslana u daljnju  proceduru, Skupština HBŽ je ne samo postigla svoj najbolji polugodišnji rezultat u posljednjih 6 godina, nego se, u ovom segmentu rada, odvojila od dna i plasirala na sredinu županijske ljestvice. No, u međuvremenu, dok je ova Skupština  stajala u mjestu, drugi su radili i napredovali, pa je Skupština HBŽ, po broju usvojenih zakona, trenutno, tek na osmom mjestu županijske liste“, istakli su iz CCI dodavši da su po intezitetu rada i ukupnoj produktivnosti na posljednjem mjestu.

Za razliku od Skupštine HBŽ, koja ,u trećem kvartalu nije održala sjednicu , Vlada HBŽ je u ovom periodu održavala sjednice ali joj intenzitet rad bio daleko najniži od svih županijskih vlada.

„Sa svega 3 održana zasjedanja, u ovom periodu, Vlada HBŽ je radila od 2 do 8 puta manje, od ostalih županijskih vlada i  pri tome je i jedina Vlada koja u jednom mjesecu – kolovozu – nije održala nijednu sjednicu“, prenijeli su iz CCI.

Za njih je to dramatičan pad u odnosu na prethodni period , kada je Vlada, po prvi put sjednice održavala u skladu sa dinamikom koju propisuje poslovnik.

Što se tiče produktivnosti , za Vladu HBŽ je  kazano kao i za Skupštinu , da je u dramatičnom padu za razliku  od rasta broja razmotrenih mjera, tokom drugog kvartala, koji je završio ubjedljivo najboljim mjesečnim rezultatom ove Vlade.

„I po općoj produktivnosti i po broju utvrđenih zakona , Vlada HBŽ je na pretposljednjem mjestu županijske ljestvice“, naglasili su iz CCI.

Osim malog broja  za CCI postoji i problem u strukturi mjera  gdje odluke i izvješća čine preko 50% od ukupnog broja razmotrenih mjera a pri tome, skoro polovina odluka se odnosi na odobravanje financijskih sredstava za različite namjene, a većina izvješća predstavljaju rad Vladinih institucija i različitih komisija. 

S druge strane, broj značajnih, sistemskih, mjera je skroman , zakoni predstavljaju tek 2% u ukupnoj masi utvrđenih mjera, a strategije 0,6%. 

No , iz CCI naglašavaju  da ovih  0,6% predstavlja dvije izuzetno važne strategije  čime je utvrdila  Strategiju razvoja Županije i Strategiju za borbu protiv korupcije dok je druga, zasad, tek u nacrtu. 

Vlada HBŽ je pored navedenih strategija , usvojila još nekoliko mjere a koje mogu pozitivno utjecati na kvalitetu života građana ove županije a to su  Zakon o pružanju besplatne pravne pomoći HBŽ, Zakon o obrazovanju odraslih, Zakon o turističkoj djelatnosti, Odluka o usvajanju Programa „Beneficije za socijalnu zaštitu“, Zakon o socijalnoj zaštiti te Saglasnost na Master plan za uređenje prostora oko Buškog jezera.

Međutim ova Vlada  u svom radu krši čitav niz zakonskih i podzakonskih akata počev od  kašnjenja sa usvajanjem proračuna za 2016. godinu, usvajanjem Programa rada za 2016. godinu tek sredinom godine na koju se on odnosi, prekršen je Poslovnik o radu Vlade i Uredba o metodologiji izrade i donošenja programa rada i izvještaja o radu Vlade HBŽ i županijskih tijela.

„ Vlada HBŽ krši i Poslovnik o radu Skupštine, neblagovremenim odgovaranjem na postavljena zastupnička pitanja i konačno – svojim sastavom, u kome je samo jedna žena – Vlada  krši Zakon o ravnopravnosti polova u BiH, koji propisuje da je najmanja zastupljenost manje zastupljenog pola 40% i da se sve drugo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje istim Zakonom nalaže“, poručili su iz CCI.

Nažalost , informacije s kojima raspolaže CCI govori da u skorije vrijeme neće doći do pozitivne promjene a u odnosu Vlade i Skupštine HBŽ postoje određeni problemi.

Centri civilnih inicijativa stoga preporučuju niz mjera poput intenziviranja rada  Vlade i Skupštine, na nivo od najmanje 1 sjednice tjedno Vlade i 1-2 sjednice mjesečno Skupštine,  Pripremiti i do kraja godine, u transparentnoj proceduri, donijeti Proračun i programe rada obje institucije, za 2017. godinu, kako bi se u 2017. godinu ušlo sa utvrđenim jasnim smjernicama, rokovima i ciljevima koji se moraju realizovati u toj godini, Pojačati napore na realizaciji zakona koji su planirani Akcionim planom za period 2015-2018, kao i zakona koji su planirani od Vlade utvrđenim, ali na Skupštini još neusvojenim, programom rada Vlade za 2016. godinu, Povećati transparentnost rada obje institucije , Povećati socijalnu osjetljivost, unutar institucija te primanja i privilegije izabranih dužnosnika uskladiti sa općom situacijom u društvu i prosječnim primanjima u Županiji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok