Mladi Krišto kamenja na Borjanu je bacio 27. ožujka, optužnica protiv njega je potvrđena već 24. travnja. Suditi će mu se za nasilničko ponašanje, a o krivnji će se izjasniti u danas u 10 sati pred sutkinjom Karmelom Lemo.

Kako će se izjasniti nije nam rekao, što će sačuvati za suda.

Piše: Dnevni list

Pred Općinskim sudom u Livnu u četvrtak jutro će biti pročitana optužnica mladom Frani Krišti, koji će se potom o istoj izjasniti. Suditi će mu se za nasilničko ponašanje prema susjedi Borjani Krišto, inače zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenici predsjednika HDZ-a BiH.

Frano je, po vlastiti tvrdnjama, prema Borjaninoj kući u Livnu zavitlao dva kamena, od kojih je jedan ostao van dvorišta, a za drugi nije siguran je li uopće i upao u dvorište. Nije ju želio pogoditi, već ispoljiti svoj revolt, a danas bi volio da to nije učinio na taj način. Po nekim neslužbenim saznanjima Franu će pred sudom čekati i prijatelji i sugrađani u znak podrške.

Zahvaljuje i onima koji ne dođu

„Osobno nikoga nisam zvao jer onda bi me vjerojatno optužili za rušenje ustavno-pravnog poretka BiH, a istina je da je dio sugrađana najavio svoj dolazak. Od srca im zahvaljujem na tome“, kazao je Krišto, koji je na facebooku napisao da će razumjeti i one koji neće doći.

„Dosta ljudi je izrazilo želju za dolaskom ali su spriječeni poslom, odsustvom ili strahom da ne budu obilježeni“, priča Krišto.

Više od samog suđenja boji se utjecaja politike na sami tijek suđenja.

„U ovoj zemlji politika je ušla u svaku poru života, dijeleći nas na podobne i nepodobne. U ovoj zemlji čak morate biti oprezni i pri izboru odvjetnika koji će vas braniti. Borjana Krišto je bivša ministrica pravosuđa Herceg-bosanske županije (HBŽ), te vjerujem kako i dalje ima utjecaj na pojedine suce i tužitelje, što su mnogi i osjetili na svojoj koži“, kazao je.

Naveo je da je u njegovom privođenju, a kasnije i u postupku sudjelovao i županijski ministar policije Darinko Mihaljević.

Žurilo im se

„On je izdao usmenu zapovijed policajcima da razvale vrata moje obiteljske kuće, čime je grubo zlouporabio svoj položaj i ovlasti. Kada u sustavu imate ljude poput Borjane Krišto i Darinka Mihaljevića koji žele odlučivati umjesto Boga, onda vam nije svejedno, ali moji sugrađani mi daju podršku i to me čini snažnim“, kazao je Krišto.

Pravosudni organi Herceg-bosanske županije munjevitom brzinom optužili su mladog Franju Krištu, te ročište o izjašnjenju krivnje zakazali pred Općinskim sudom u Livnu za 18. svibnja. Mladi Krišto kamenja na Borjanu je bacio 27. ožujka, optužnica protiv njega je potvrđena već 24. travnja. Suditi će mu se za nasilničko ponašanje, a o krivnji će se izjasniti u danas u 10 sati pred sutkinjom Karmelom Lemo. Kako će se izjasniti nije nam rekao, što će sačuvati za suda.

Podsjetimo, Krišto je otac nezaposlenog branitelja koji je otišao Njemačku. Za njim su otišli i majka i dva brata. Izjavio je i da je njegova majka, prije nego što je otišla iz BiH, bila prijavljena za posao, koji je dobila Borjanina sestra…, a da su natpisi o novcima koje je dobivala udruga Borjanine nevjeste samo prelili za njega punu čašu.

Nisu vratili novac

Kako su nam jučer potvrdili u Ministarstvu civilnih poslova BiH Udruga građana Hrvatska žena Livno još uvijek nije vratila 100 tisuća maraka u trezor. „Nije nas nitko kontaktirao povodom vraćanja novca, niti je vraćen“, potvrdila je Dnevnom listu glasnogovornica Zorica Rulj.

Livanjski župnik se pred vjernicima novca odrekao, a nama izjavio da ga „taj novac više ne zanima ni što će biti s njim“, no pitanje je je li uistinu tako. Da je tako novac bi već bio vraćen, jer je jedina opcija da ga se namjenski utroši ili vrati. U međuvremenu,  udruga Borjaninih najedanput je postala i društveno aktivna, te se izaslanstvo Udruge, na čelu s predsjednicom koja je zamijenila Borjaninu nevjestu, posjetilo i rodilje i uručilo im prikladne poklone.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok