Rezultati obimnog istraživanja koje je u sklopu doktorskog studija provela doktorandica psihologije Andrea Vlašić pokazali su da se žene oboljele od karcinoma dojke ne razlikuju od zdravih žena prema pet glavnih crta ličnosti.

Obrazalagajući tu svoju tezu  doktorandica Vlašić je za Fenu počela od samog karcinoma dojke koji je postao veliki zdravstveni problem suvremenog doba a svoju posebno težinu ima jer sve češće obolijevaju i vrlo mlade žene.

„Iako je otkriveno nekoliko rizičnih faktora prvog reda, oni objašnjavaju tek 25 % svih vrsta karcinoma. Rizične faktore tražimo i među psihološkim faktorima a dosadašnja istraživanja o povezanosti faktora ličnosti i karcinoma dojke dala su nekonzistentne rezultate“, kazala je Vlašić.

Cilj njenog istraživanja je bio ispitati potencijalne razlike u crtama ličnosti između ispitanica s karcinomom dojke, te ispitanica koje nisu imale nikakav oblik karcinoma u povijesti bolesti.

„Žene oboljele od karcinoma dojke u odnosu na zdrave žene su pokazale značajno manju sklonost ka liberalnom razmišljanju, strožih su moralnih kriterija i podložnije vanjskim moralnim autoritetima koje prihvaćaju bez propitivanja“, istakla je Vlašić.

Po njezinim riječima , zdrave ispitanice u ovom istraživanju pokazale su se kao osobe sklonije liberalizmu, tolerantnom i otvorenom društvu, otvorenije su novim i alternativnim idejama.

Ovo je , kaže , prvi put da se vrijednosti znanstveno povezuju s pojavnošću karcinoma dojke, te stoga autorica studije naglašava važnost replikacije istraživanja radi provjere dobivenih rezultata.

U ovom  istraživanju doktorandice Vlašić sudjelovalo je 40 žena koje su članice udruga oboljelih od raka dojke iz Mostara, Zagreba i Livna, te 39 žena bez karcinoma koje po dobi odgovaraju ispitivanoj skupini.

Tom prilikom , kako navodi ,upotrijebljen je sociodemografski upitnik i upitnik ličnosti NEO PI-R gdje su sudionice  ispitane na pet glavnih faktora ličnosti -Neuroticizam, Ekstraverzija, Savjesnost, Ugodnost, te otvorenosti ka iskustvima.

„Rezultati su pokazali da se ispitivana i kontrolna skupina statistički značajno ne razlikuju na pet glavnih faktora ličnosti, ali je uočena značajna veza karcinoma dojke s do sad neistraženom facetom ličnosti „Vrijednosti“, naglasila je Vlašić.

Kao  zaključak svega ovoga doktorandica Vlašić je navela da njeno istraživanje ukazuje da nema razlike između ispitivanih skupina na pet glavnih crta ličnosti s karcinomom dojke, ali da postoji razlika između ispitanica s karcinomom dojke i zdravih ispitanica kada su u pitanju nadlične vrijednosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok