Nakon današnjeg sjednice Kolegija Skupštine Hercegbosanske županije, predsjedatelj Skupštine Robert Bagarić zakazao je izvanrednu sjednicu Skupštine za srijedu, 21. lipnja, na čijem će se dnevnom redu naći prijedlog Odluke o razrješenju Vlade HBŽ-a te prijedlog Odluke o imenovanju Vlade HBŽ-a.

Zastupnici će odlučivati i o smjeni zamjenika predsjedatelja Skupštine HBŽ-a te imenovanju novog zamjenika predsjedatelja.

Krajem prošloga mjeseca Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegbosanske županije zatražio je smjenu predsjednika Vlade Draška Dalića, koji dolazi iz redova te stranke.

Dalića bi trebao zamijeniti Ivan Jozić iz Livna, dok bi ostali HDZ-ovi ministri trebali ostati isti.

SNSD traži smjeni zamjenika predsjedatelja Skupštine HBŽ-a Slaviše Mihajlovića, koji je na tu poziciju imenovan kao kadar SNSD-a, ali je u međuvremenu prešao u Srpsku naprednu stranku. Mihajlovića bi trebao zamijeniti Drago Puzigaća.

Kako bi se izglasalo nepovjerenje aktualnoj i imenovala nova vlada, vladajućoj većini, koju čine HDZ BiH, SNSD i SDA, u Skupštini HBŽ-a potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 17 zastupnika.

HDZ BiH ima 10, a SDA i SNSD po dva zastupnika, tako da će im biti potrebna podrška barem još tri zastupnika iz drugih stranaka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok