Dalić dirnuo u lokalni osinjak, pa su mu umjesto podrške, njegovi suradnici iz HDZ-a BiH spakirali “metu za odstrel”.

Premijer Hercegbosanske županije Draško Dalić (HDZ BiH) ponudio je svojim stranačkim suradnicima program borbe protiv kriminala i korupcije za razdoblje 2014. – 2018., program rada za opće dobro, poštivanje dostojanstva svake osobe, slobode govora…

Piše: Dnevni list

Međutim, očito je dirnuo u lokalni osinjak, pa su mu umjesto podrške, njegovi suradnici iz HDZ-a BiH spakirali “metu za odstrel” i danas će ga na Skupštini HBŽ-a pokušat smijeniti s pozicije premijera. Za to im je potrebna dvotrećinska skupštinska većina od 17 ruku, a hoće li HDZ osigurati dovoljno ‘ruku’ da smijeni vlastitog premijera, ostaje za vidjeti. HDZ BiH ima sigurnih 10 ruku, a s dvije iz SDA i SNSD-a imaju 14. Nedostaju im još tri koje posljednjih dana nastoje osigurati ne pitajući za cijenu.

Trgovina radnim mjestima

Sukob na relaciji HDZ-ovih ministara u vladi HBŽ-a i premijera Dalića posebno se pojačao nakon što je Dalić pismenim putem upozorio članstvo ŽO HDZ-a BiH o sveprisutnom nepotizmu, nebrizi za narod, korupciji unutar stranke kao i na kriminal pojedinih članova stranke. To je pismo završilo u medijima, pa su politički ‘šerifi’ ili “velike vođe” koji su se prepoznali i koje je narod prepoznao kroz Dalićevo pismo, na jednom lokalnom ručku odlučili ‘rekonstruirati’ Vladu, na način da izvrše samo jednu promjenu – promjenu neposlušnog premijera.

Dalić je između ostalog, na Županijskom odboru HDZ-a predložio da zajedno s njim budu smijenjeni svi HDZ-ovi ministri i da se nijedan od njih ne može ponovno imenovati u Vladu, ali to nije prošlo, jer su ministri, naravno, bili protiv svojih smjena, a za smjenu premijera. Za njegovu smjenu su i zastupnice i zastupnici koji su pod kontrolom osobe koja je, prema Dalićevim riječima i kreirala čitavu spletku.

– Riječ je o zamjenici predsjednika HDZ-a BiH Borjani Krišto, kazao je otvoreno Dalić.

Posljednjih dana traje bjesomučna kupovina ruku skupštinskih zastupnika od kakve bi se mogla snimiti ‘dobra’ turska tv sapunica. ‘Zaposlit ćemo ti ženu, sina, svastiku za stalno, osigurat ćemo ti određene beneficije, poticaje, ti samo digni ruku u srijedu za smjenu premijera’. To je uglavnom model kojim će se danas obarati Dalić.

Kako doznajemo, jednom od zastupnika za ‘ruku’ je riješen poljoprivredni poticaj, a sin mu je ‘ubačen’ među pripravnike. Jednom zastupniku obećan je posao za suprugu u jednom od HDZ-ovih ministarstava, a drugom su suprugu ‘ugurali’ u jednu osnovnu školu. Jednom zastupniku obećali su ‘trajno riješiti’ kćeri, a drugom posao za suprugu u jednoj javnoj ustanovi. Još jednom zastupniku je za ruku’ ponuđeno zaposlenje supruzi i svastici… Gotovo svi zastupnici su nečim kupljeni ili ucijenjeni.

A oni koji su javno bili na Dalićevoj strani posljednjih dana proživljavaju prave muke, pa im se po pojedinim ministarstvima po zidovima lijepe prekrižene slike s njihovim likovima.

Sukob s Brešićem

– Ovdje se ne radi o rekonstrukciji Vlade HBŽ-a, već o mom sklanjanju s pozicije predsjednika Vlade. Odluka o mojoj smjeni donesena je puno ranije i od tada se smišljeno blokira rad Vlade i mene kao predsjednika, kako bi se pokazalo da nisam sposoban voditi Vladu. U tome isključivo sudjeluju ministri HDZ-a BiH, odnosno predsjednik OO Livno Darinko Mihaljević (ministar unutarnjih poslova), predsjednik OO Tomislavgrad Stipan Šarac (ministar financija), predsjednik ŽO-a Ivica Brešić (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), kao i ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić, kazao je premijer Dalić u nedavnom intervjuu za Dnevni list.

Kao jedan od glavnih razloga inicijative za njegovu smjenu naveo je činjenicu da u jesen 2015. godine kao predsjednik Vlade nije dao podršku Ivici Brešiću za predsjednika Županijskog odbora, odnosno jasno je izrazio stav protivljenja predsjedniku kluba HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ-a Branku Krišti.

– Ivica Brešić po meni ne može biti predsjednik ŽO-a. Imam dovoljno činjenica kojima sam raspolagao i vidio u njegovom radu, odnosno neradu kao ministra u Vladi. Međutim, on je ipak postao predsjednik ŽO-a i nakon toga i nastaju svi problemi u funkcioniranju Vlade. Na mene se nema mogućnosti bezrazložnog utjecaja, pa se tražio i našao način kako upravljati cijelim političkim i gospodarskim životom u HBŽ. U određenom trenutku, razmatrala se mogućnost, da Ivica Brešić kao predsjedenik ŽO-a bude imenovan za predsjenika Vlade, ali se iz određenih praktičnih i taktičkih razloga odustalo od toga. Danas, treba dovesti osobu kojom se može upravljati i koja će bespogovorno slušati zapovjedi i provoditi sve ono što joj se naloži. Zar dovoljno o tomu ne govori činjenica da je politički predložena osoba za mandatara Vlade, također dio tazbinskih veza i odnosa, pa samim time i privatnog projekta koji se realizira već duže vrijeme. Moje informacije govore da se budući predsjednik Vlade „birao“ na obiteljskom ručku onih koji odlučuju kroz ŽO i Skupštinu HBŽ. Kada je u pitanju moj politički opoziv o njemu se nikada nije raspravljalo na Općinskom odboru Livnu, već u istom društvu na kojem se donijela odluka i o novom mandataru Joziću, kazao je Dalić.

Najveći vrh HDZ-a BiH zasada prešućuje posljednje događaje u HBŽ-u, što se može okarakterizirati kao odobravanje i pružanje podrške ‘ekipi’ koja gura smjenu aktualnog premijera.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok