Ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Petar Galić i predsjednik Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola Hercegbosanske županije, Ladislav Kutleša potpisali su danas u zgradi Vlade Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora nazočio je predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, djelatnici resornog Ministarstva i članovi Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola Hercegbosanske županije.

Pored općih odredbi ovim Kolektivnim ugovorom regulirani su radni odnosi, radno vrijeme, plaće i naknade plaće, zaštite djelatnika, prestanak ugovora o radu i druge odredbe koje pobliže reguliraju prava i obveze djelatnika srednjih škola Hercegbosanske županije.

Prema riječima potpisnika Kolektivnog ugovora rezultat je ovo dugogodišnje dobre suradnje, partnerskog odnosa i konstruktivnog dijaloga koji traje već niz godina. Dogovor koji je postignut vrlo je kvalitetan, pokazuje duh partnerstva i poštovanja Vlade prema Neovisnom sindikatu što potvrđuje i činjenica da je ovaj Kolektivni ugovor potpisan sa Sindikatom srednjeg obrazovanja među prvima koje je neko Ministarstvo u BiH potpisalo sa Sindikatom.

Predsjednik Neovisnog sindikata djelatnika srednjih škola Hercegbosanske županije, Ladislav Kutleša kazao je kako su djelatnici srednjih škola zadovoljni rezultatima pregovora i uvjetima Kolektivnog ugovora: „Ne samo da smo zadržali prava iz starog ugovora, nego smo ovim ugovorom osigurali veća prava nego što su imali prije“ kazao je Kutleša. Dodao je kako ovo ne znači kraj pregovora Sindikata s Ministarstvom.  U planu su razgovori vezani za povećanje osnovice za plaće, izrade raznih pravilnika, razgovori oko osnutka Zavoda za školstvo i drugi razgovori koji će se voditi s Ministarstvom koji bi vodili poboljšanju uvjeta rada djelatnika srednjeg obrazovanja.

Posebice je gospodin Kutleša zahvalio resornom ministru financija i Vladi Hercegbosanske županije na izmirenju gotovo svih obveza i dugova prema djelatnicima srednjeg obrazovanja koji su naslijeđeni 2012. godine.

Na kraju je Ministar znanost, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije, Petar Galić iskoristio priliku i zahvalio se rukovodstvu Sindikata kao i svima djelatnicima srednjih škola koji su imali strpljenja i razumijevanja u vremenu kada suradnja s njima i nije bila na zavidnoj razini. „Na meni je kao resornom ministru, kao i Vladi Hercegbosanske županije nastojati podići osnovna prava djelatnika srednjeg obrazovanja ili kroz povećanje plaće ili kroz donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom kroz uvođenje dječjeg doplatka“ kazao je na kraju ministar Galić.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok