Centri civilnih inicijativa danas su u prostorijama PTC-a Forum u Livnu održali press konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine.

U prvih šest mjeseci tekuće godine Vlada je održala samo 16. sjednica pri čemu je posljednju održanu zadnjeg dana promatranog šestomjesečnog razdoblja održala nova Vlada.

Ni u jednom mjesecu Vlada se nije pridržavala poslovničke obveze o održavanju sjednica jednom tjedno. Sa 215 razmotrenih mjera Vlada Hercegbosanske županije imala je veću produktivnost jedino od Vlade Zapadnohercegovačke. Ujedno ovo je i najlošiji polugodišnji rezultat Vlade Hercegbosanske županije u aktualnom mandatu i nastavak pada produktivnosti registriranom u drugom polugodištu 2016. godine.

Najveći broj razmotrenih mjera predstavljaju odluke, koje, uz zaključke, rješenja, suglasnosti i mišljenja, čine čak 72% mjera razmotrenih u prvoj polovici 2017. godine. Izvješća, planovi i programi i informacije, obuhvaćaju daljnjih 20%. Broj značajnih mjera, kojima se sustavno rješavaju neki problemi, međutim, mnogo je niži. Zakoni čine tek 3,7% od ukupnog broja, na Vladi, razmotrenih mjera, u promatranom razdoblju. A od strategija nije utvrđena niti jedna. Pa ni Strategija razvoja malih i srednjih poduzeća, planirana Programom rada, za ovu godinu. Jedino je 13. travnja  utvrđen Akcijski plan za provođenje, prošle godine konačno usvojene, Strategije razvoja županije. Svaka peta mjera Vlade donesena u promatranom razdoblju odnosila se na kadrovsku politiku.

Nastavljena je niska zakonodavna aktivnost Vlade Hercegbosanske županije i u prvoj polovici 2017. godine kao i u 2016. godini prosjek utvrđenih zakona je tek 1 mjesečno. Problem s brojem utvrđenih zakona najočitiji je pri analizi Programa rada i njegove realizacije. Kako bi se ispunio planirani opseg zakonodavnih aktivnosti, do kraja godine bi trebalo svaki mjesec donositi onoliko zakona koliko je Vlada Hercegbosanske županije utvrdila u prvoj polovici godine. Drugim riječima u drugoj polovini 2017. godine bi trebalo utvrditi 6 puta više zakona nego što ih je utvrđeno u prvoj polovici. Naime, u drugu polovicu godine, Vlada je ušla sa 34 nerealizirana zakona iz Programa rada, plus još 4 na kojima posao nije završila do kraja.

Program rada za 2017. godinu ponovno nije donesen na vrijeme, prije početka godine na koju se odnosi, čime je prekršen Poslovnik o radu Vlade. Program za 2017. na Vladi je utvrđen u 3. a u Skupštini odobren početkom 4. mjeseca. Kuriozitet je da je ovo kašnjenje značajno poboljšanje u odnosu na prethodne 2 godine, za koje su programi za te godine donoseni na njihovom samom kraju u listopadu i studenom.

Vlada je prekršila i Zakon o proračunima u Federaciji BiH ne utvrdivši nacrt Proračuna za 2017. godinu u propisanom roku. Problemi u funkcioniranju Vlade Hercegbosanske županije doveli su i do problema u realizaciji Akcijskog plana Vlade za realizaciju Reformske agende.

Centri civilnih inicijativa u monitoringu su naveli kako je prvu polovicu 2017. godine u Hercegbosanskoj županiji obilježio nastavak loših rezultata i nastavak političke krize, koja je, nakon više od godinu dana trajanja okončana smjenom Vlade, točnije smjenom premijera i tri ministra koji su u Vladu došli na prijedlog SNSD-a. Time je okončana politička kriza u županiji.

Centri civilnih inicijativa ističu potrebu značajnog povećanja intenziteta rada i učinkovitosti u drugoj polovici godine i nastavku mandata.

Rezultate monitoringa rada Vlade i Skupštine Hercegbosanske županije za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2017. godine na press konferenciji prezentirali su iz Centra civilnih inicijativa Ana Lučić, koordinatorica za medije CCI-a i Vesna Milas, konzultantica za monitoring CCI-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok