U posljednje vrijeme na području HB županije SMS porukama širi se nekoliko verzija zastrašujuće priče o djetetu koje šalje poruke i govori da je mrtvo nekoliko dana, te opisuje kako su ga ubili, tko ga je ubio (vrlo brutalni, morbidni opisi) i upozorava dijete da će biti prepilan, ubijeno na isti način kao ono čim zaspe tu noć, ako ne pošalje poruku, svojim prijateljima.

Zato MUP-a K10 upozorava roditelje da obrate pozornoost ovakvim pojavama, kontrolirajte poruke koje vaša djeca primaju i šalju, te razgovarajte s njima o tome. Objasnite djeci da ih nitko neće doći ubiti ako ne šire te poruke, da je cilj samo zastrašiti ih, a da to nije smišljeno, niti zabavno, te da ne smiju svojima prijateljima prosljeđivati nikakve slične poruke. Ti lanci su jako morbidni i molimo vas da reagirate jer se šire nevjerojatnom brzinom. Brz razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i njihova sve veća popularnost donose i neke neželjene posljedice. Nažalost, zlonamjerni pojedinci koriste nove komunikacijske kanale za aktivnosti kojima ugrožavaju... druge korisnike i krše zakon.

Djeca danas sve češće imaju vlastiti pametni telefon, na osnovu čega roditelji mogu jednostavnije doći i kontaktirati s njma , mogu uvijek znati gdje im se djeca nalaze. No popularna aplikacija među mlađom populacijim, omogućava slanje anonimnih poruka, ako i dodatno skrivanje korisnika iza izmišljenih identiteta. Na prvu djeluje kao recept za nedužnu zabavu s prijateljima , a u praksi se može pokazati vrlo opasnom. Iza takvih anonimnih poruka mogu se sakrivati odrasle osobe vrlo upitnih namjera. Djeca su posebno ranjiva zbog izostanka životnog iskustva, radoznalosti i povodljivosti i kao takva mogu se dovesti u rizične situacije.

Stoga MUP-a K10 skreće pozornost mladima i roditeljima ukoliko zaprime takve poruke i navođenja na opasne radnje kontaktiraju policiju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok