Protiv predsjednika Skupštine Hercegbosanske županije (HBŽ) Roberta Bagarića kao i bivšeg predsjednika Skupštine Stipe Pelivana pokrenuta je istraga zbog osnovanih sumnji u zlouporabu položaja.

Kako Dnevni list doznaje, izjavu po ovom pitanju već je Federalnoj upravi policije (FUP) dao i županijski ministar MUP-a Darinko Mihaljević.

Cvitanović: Istraga protiv „papaka“

Tužitelj Županijskog tužiteljstva u Livnu Darko Božić, u kratkoj izjavi za Dnevni list potvrdio je pokretanje istrage.

Ništa se ne može kazati i prejudicirati, a ono što mogu reći je da je predmet u radu, ali ne mora značiti da će biti podignuta optužnica protiv navedenih ili možda protiv drugih osoba. Dan je nalog za izuzimanje skupštinske dokumentacije i sve je u fazi provjere, kazao je tužitelj Božić za Dnevni list.

Na upit po kojem osnovu su aktualni i bivši predsjednik skupštine HBŽ-a prijavljeni, Božić je samo izjavio da se radi o anonimnoj prijavi kao i o prijavi političke stranke HDZ 1990.

Dok tužitelj Božić nije mogao više govoriti o istrazi, predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović otkrio je da se radi o, kako je kazao, istrazi protiv papaka.

Radi se o dvije naše prijave, odnosno, tužbe po dva osnova i to krađi glasova u HBŽ-u i političkoj korupciji - ukradenim sredstvima od HDZ 1990. Pojednostavljeno, radi se o osobama, zastupnicima koje je izabrao HDZ 1990, a koje je nakon toga kupio HDZ BiH i njima se nastavlja s isplatom novca iz proračuna, a koji pripada HDZ 1990, čime se krši državni Zakon o financiranju stranaka, kazao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ 1990 ističe da su i Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) uputili dopis o ovom kršenju zakona te da je njegova stranka time zakinuta za više od 200 tisuća KM tijekom posljednje četiri godine.

To su papci koje je kupio HDZ BiH i to jasno kažem. To su dva u HBŽ-u, četiri u Posavini, jedan u ZHŽ-u...i protiv svih smo podigli tužbe kao i protiv svih koji su glasali za takav županijski zakon o izvršenju proračuna kojim se derogira državni zakon o financiranju političkih stranaka, zaključuje Cvitanović.

Neka institucije rade svoj posao

Naime, primjerice, na službenoj web stranici Skupštine HBŽ stoji da su skupštinski zastupnici Božo Pavić i Mirko Pavić iz stranke HDZ BiH, dok su obojica izabrani s 'Devedesetkinih lista', dok je dojučerašnju stranku u ŽZH-u napustio vijećnik Rajko Grbešić.

U Posavkoj županiji je to malo drukčije i to je jedna od županija gdje je od šest izabranih i zbog transfera vijećnika, HDZ 1990 ostao na samo dva.

Nekada članovi HDZ 1990 i izabrani s lista te stranke Marija Oršolić, Pero Rodić bivši predsjednik Općinskog vijeća Odžak iz HDZ 1990, Ilija Bernatović koji je bio i 'Devedesetkin' županijski ministar MUP-a, Kristina Vincetić, kao i bivši HSP-ovac Ivo Bilušić, oformili su neslužbeni klub samostalnih zastupnika.

Unatoč pozivima, mnogi od ovih zastupnika nisu se javili kako bi komentirali smatraju li da je u redu da primaju novac naslovljen bivšoj stranci.

No, na ovo pitanje Ilija Bernatović, samostalni zastupnik iz Skupštini Posavske županije i bivši član HDZ 1990, za Dnevni list samo je kratko i oprezno kazao:Ako je nezakonito, onda neka institucije rade svoj posao.

Njegov bivši stranački kolega i aktualni zastupnik 'Devedesetke' u ovoj skupštini, Željko Josić za Dnevni list kaže:To je potpuno u suprotnosti s Poslovnikom o radu ove Skupštine Posavske županije koji govori da se novčani grantovi mogu naplaćivati, odnosno, uplaćivati samo klubovima stranaka i na stranački račun. Klub samostalnih zastupnika nije registriran i taj se novac isplaćuje na privatne račune ovih zastupnika što također mimo zakona i svakako da je i tu u pitanju izglasavanje županijskog zakona o izvršenju proračuna.

Kako se čini, je li zakonito ili ne, uskoro će kazati sud, a kako je kazao predsjednik HDZ 1990, papci bi se mogli naći na optuženičkim klupama zbog političke korupcije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija