Tomislavgrad bi koncem ove godine trebao dobiti svoju prvu vjetroelektranu koja će se prostirati na dužini od 22 kilometra.

Riječ je o prvom energetskom projektu vjetroenergije u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv VE Mesihovina. Prema informacijama iz Elektroprivrede HZ HB, koja je investitor ovog projekta vrijednog oko 81 milijun eura, trenutačno je u tijeku izgradnja temelja za vjetroagregate, izgradnja kanala za polaganje interne kabelske mreže i polaganje kabela između vjetroagregata.

Također, u tijeku je prijevoz komponenti vjetroagregata te su ovih dana započeli radovi na montaži prvih vjetroagregata.

“Vjetroelektrana (VE) Mesihovina nalazi se u središnjem dijelu općine Tomislavgrad. Imat će 22 vjetroagregata tipa SWT-2.3-108 ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje oko 165 GWh”, navode iz EP HZ HB. O kolikom projektu je riječ, najbolje govori podatak o tome koliko će kućanstava ta vjetroelektrana opskrbljivati električnom energijom. “Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kWh/g VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava”, ističu iz Elektroprivrede HZ HB.

Dodaju i kako se završetak radova i puštanje u pogon VE Mesihovina očekuje krajem 2017...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok