Jučer je domovima zdravlja Mostar, Stari grad Mostar, Livno i Tomislavgrad službeno uručena medicinska i nemedicinska oprema ukupne vrijednosti 126. 858 KM.

Opremu je donirala Vlada Švicarske u sklopu projekta “Jačanje sestrinstva u Bosni i Hercegovini” (ProSes), a koristit će se za pružanje unapređenih usluga polivalentne patronaže.

Direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u Bosni i Hercegovini Barbara Dätwyler Scheue uručila je opremu ravnateljima Domova zdravlja, i tom prilikom naglasila važnost ovakvog projekta za društvenu zajednicu. Prisutnima su se obratili ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić i menadžerica projekta Ines Katić-Vrdoljak. Piše Večernji list.

Svečano su uručeni i certifikati za 22 medicinske sestre/tehničare koji su u okviru projekta uspješno završili obuku iz pružanja sestrinskih usluga u zajednici.

Ravnatelji domova zdravlja; Mostar, Stari grad Mostar, Livno i Tomislavgrad su pozdravili ovaj hvale vrijedan projekt i srdačno se zahvalili na dodjeljenoj donaciji kao i uspješnoj suradnji s Veleposlanstvom Švicarske u Bosni i Hercegovini.

„Mi smo i do sada imali patronažnu službu i ona kao takva funkcionira. Cilj je, kroz ovaj projekt, liječničke timove izložiti terenskim slučajevima, tj. približiti ih pacijentima kako bi ranije uvidjeli njihove zdravstvene probleme i na vrijeme im pružiti pomoć. Do sada ste bili svjedoci stalnih ulaganja novčanih sredstava u bolnice, no ključ zdrave populacije je primarna zdravstvena zaštita", kazao je ravnatelj Doma zdravlja Mostar Mario Kordić.

Od ožujka 2017. godine ProSes je organizirao edukaciju i podršku u radu za 9 medicinskih sestara/tehničara iz DZ Mostar, 7 iz DZ Stari Grad Mostar, 2 iz DZ Livno i 4 iz DZ Tomislavgrad ukupne vrijednosti 89.000 KM. Jedan broj sudionika edukacije su također imali priliku posjetiti zdravstveni centar dr. Adolf Drolc u Mariboru i upoznati se s njihovim uspješnim modelom patronažne službe i iskustvima koja se mogu primjeniti i u bh. kontekstu.

Projekt ProSes je uspješno podržao uvođenje usluga sestrinstva u zajednici i u domovima zdravlja u Tuzli, Odžaku, Brčkom, Banja Luci, Bijeljini i Prijedoru.

ProSes, koji podržava i financira Vlada Švicarske sredstvima u iznosu od 8 milijuna KM, provodi se u cijeloj Bosni i Hercegovini, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Pored rada na unapređenju usluga zdravstvene njege u zajednici, projekt se bavi i regulativom u oblasti sestrinstva kao i visokoškolskim obrazovanjem medicinskih sestara/tehničara.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija