ŠGD "Hercegbosanske šume" su u planu za 2017. godinu predvidjele da će biti posječeno i otpremljeno 456 500 m3 ukupne drvne mase.

Uz velike napore cijelog društva i izvođača do 1. studenog 2017.god. otpremljeno je 360,652.210 m3, navode iz šumarije, a situacija po šumarijama izgleda ovako:

ŠUMARIJA:                             OTPREMA

ŠUMARIJA BOS. GRAHOVO      47,466.01

ŠUMARIJA DRVAR                  98,654.37

ŠUMARIJA GLAMOČ               124,871.37

ŠUMARIJA KUPRES                62,499.35

ŠUMARIJA LIVNO                  9,970.17

ŠUMARIJA TOMISLAVGRAD    17,101.94

UKUPNO                              360,652.210

Ove brojke su približne onima u prošloj godini, s tim da realizacija sada ipak ide nešto sporije.

Razlozi kašnjenja su mnogobrojni, a ako krenemo od početka možemo vidjeti da su radovi u šumi počeli dosta kasno (tek 1. svibnja) zbog promjene uprave i kasnije potpisivanih ugovora s izvođačima, zatim su proizvodnju dosta usporavali građevinski radovi (izgradnja putova, vlaka i sl.), a kao najveći od problema u vrijeme kada je proizvodnja trebala biti najveća valja spomenuti i požare koji su trajali gotovo cijelo ljeto, a u tom slučaju su djelatnici umjesto na proizvodnju, morali biti skoncentrirani isključivo na zaštitu šume od požara i gašenje istih.

Problemi u realizaciji su se javljali u borovim kulturama u šumarijama Livno i Tomislavgrad, ali se radi na njihovom rješavanju uvodeći nove tehnologije (harvester).

U odnosu na prošlu godinu, ove godine se možemo pohvaliti boljim klasama, a to možemo zahvaliti dobro urađenim sjekoredima, ali i ozbiljnijem radu ljudi na terenu.

Priopćeno je iz ŠGD "Hercegbosanske šume".

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija