Dopisom portalu Tomislavcity javila se čitateljica iz Tomislavgrada koja ovim putem pita mjerodavne kako je moguće da se na pozitivnoj listi lijekova u Hercegbosanskoj županiji ne nalazi „niti jedan lijek protiv kašlja i snižavanja temperature (osim čepića“).

Smatra da je to „sramotno“ za našu Županiju te ističe kako ona osobno, iako ima više djece, te lijekove može kupiti, „ali što je s onim roditeljima koji to ne mogu“  - piše čitateljica (ime je poznato redakciji) i dodaje „kako nije čudo što iseljavamo.“

Odgovor je portal Tomislavcity zatražio kod ravnatelja Županijskoga zavoda za zdravstveno osiguranje, dr. Ante Bakovića. On ističe sljedeće:

„Županijski zavod za zdravstveno osiguranje je u 2017. godini osigurao 3.200.000 KM za lijekove s pozitivne liste koju je usvojila Vlada HBŽ-a i na čijoj izradi sudjeluje liječnička komisija sastavljena od pet liječnika različitih specijalnosti.

Mišljenja sam da imamo jednu od kvalitetnijih listi lijekova u Federaciji s 268 različitih generičkih lijekova. Pri sastavljanju liste komisija se možda više vodila time da osigura lijekove za najteže kronične bolesnike, što i osobno smatram ispravnim. Međutim, postoje i određeni lijekovi i sirupi na listi za liječenje kašlja i prehlade“, kaže ravnatelj Zavoda, dr. Ante Baković.

Za komentar je zamoljena i pedijatrica tomislavgradskoga Doma zdravlja dr. Vesna Brnas.

Prema njezinim riječima, na aktualnoj pozitivnoj listi lijekova u HBŽ-u nalazi se Pholcodin - sirup protiv suhoga kašlja te čepići Lupocet za snižavanje temperature koji se propisuju za djecu do godine dana.

„Do prije nekoliko godina na spomenutoj listi bio je i Voltaren (čepići). No, lista lijekova u ovoj Županiji je daleko najšira, u odnosu na ostale županije u BiH, pa i u odnosu na RH, što često ističu i farmaceuti. Tako su primjerice na njoj skupocjeni antiepileptici i antipsihotici, te drugi lijekovi koje moraju koristiti kronični bolesnici cijeloga života, a posebno valja istaknuti inzulin, koji je također na listi, a to nema ni jedna županija u Federaciji. Znamo koliko je zahtjevana terepija za dijabetes,osobito kod najmlađih pacijenata. Stoga sam razmišljanja da ovo pitanje trebamo gledati šire. Ako bi morala birati koji lijek uvrstiti na listu, osobno bih radije da to budu ovi lijekovi za kronične bolesnike. Oni su prioritet. Naravno, nemam ništa protiv uvrštavanja i  navedenih sirupa protiv prehlade i lijekova za snižavanje temperature, ali je činjenica da tijekom godine spomenute lijekove ljudi uzimaju povremeno i oni su puno jeftiniji, dodaje dr. Brnas.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok