Konferencija ,, Budućnost šumarstva i prerade drva u Bosni i Hercegovini’’, treću godinu zaredom, održava se u Kupresu u Hotelu Adria SKi u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera i u suorganizaciji sa ŠGD Hercegbosanske šume, Gospodarske komore BiH, Drvnog klastera Hercegovina, te Udruženja Biomasa u BiH .

Uz nazočnost predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića, te predstavnika institucija i resornih ministarstava iz Republike Hrvatske i Bosne  Hercegovine, konferenciju je svečano otvorila Borjana Krišto, predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

,,Ovaj sada već tradicionalni događaj uistinu je postao središnje mjesto artikuliranja sektorskih tema te komunikacije između svih sudionika uključujući tvrtke, stručnjake, znanstveno-istraživačke institucije, lokalnu samoupravu, državne i regionalne institucije’’, naglasila je u svome govoru Krišto. Osvrnuvši se na nedavno obilježeno 20. godišnjicu osnutka ŠGD ‘’Hercegbosanske šume’’ poručila je: ,,Kako bi se zadovoljila potreba za održivim gospodarenjem šumskim bogatstvom, spriječile zlouporabe u ovom sektoru, minimizirala bespravna sječa šume, te uspostavila ravnoteža između uzgoja, zaštite i eksploatacije šuma, bitno je da ova gospodarska grana bude i kvalitetno zakonski regulirana i usklađena s pravnom stečevinom Europske unije, kao i smjernicama koje daju strategije Europske unije o šumarstvu. S obzirom da je ova oblast jedna od podijeljenih nadležnosti Federacije BiH i županije, uređujući zakonski okvir bitno je da zakonska rješenja na razini Federacije BiH ne budu u suprotnosti sa županijskim zakonima.’’

,,U zemljama bogatim šumom, kao što je BiH, sektor šumarstva od izuzetnog je značaja ne samo za uzgoj, iskorištavanje i preradu drva, nego i za ruralni razvoj i uključivanje ovog sektora u turističko – ugostiteljske usluge’’ poručila je predsjedateljica Krišto prigodom svečanosti otvorenja.

O jedinstvenom karakteru ovakve vrste događanja govori veliki interes stručne javnosti, predstavnika državnih poduzeća za upravljanje šumama iz BiH i susjednih zemalja, sektorskih asocijacija, sindikata, šumarskih društava, brojnih privatnih sektorskih tvrtki, znanstveno-istraživačkog područja, koji su se u velikom broju odazvali konferenciji.

Konferencija je osnovana kao središnje mjesto za artikuliranje pitanja šumarstva i drvne industrije s ciljem poticanja tih industrija u Jugoistočnoj Europi, unaprjeđenja poslovanja i bolju valorizaciju kroz razmjenu znanja, primjenu novih tehnoloških dostignuća, dodatno usavršavanje osoblja i bolje iskorištavanje sredstava Europske unije, naglašavaju u Hrvatskom drvnom klasteru.

Neizostavnom podrškom institucija i udruga postavljaju se temelji uspostave intenzivnije prekogranične i međusektorske suradnje, moglo se čuti u Kupresu. Programski dio konferencije obuhvatio je teme obrazovanja i cjeloživotnog učenja u šumarstvu, pregled najboljih europskih šumarskih praksi, tržišnih kretanja, cijene drva i drvnih sortimenata, kao i presjek realizacija kapitalnih investicija, tehnološki razvoj i primjena inovacija u sektoru te sve prisutnije teme valorizacije biomase i energetskog drva. Značajno mjesto u gospodarstvu, potvrđeno je kroz pokazatelje o zapošljavanju lokalnog stanovništva i zadržavanja naseljenosti na ruralnim područjima, kao i izvozom čime se doprinosi ukupnom razvoju cijele regije.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok