Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 21. svibnja 2018. godine, potvrdio je optužnicu s kaznenim nalogom Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog I.A., državljanina Bosne i Hercegovine, rođenog 1998. godine u Tomislavgradu, gdje je i nastanjen, radi postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ugrožavanje sigurnosti.

Optuženom se stavlja na teret da je 24. veljače 2018. godine u noćnim satima u mjestu Roško polje u Tomislavgradu prema oštećenom P.B. koji mu je dolazio u susret sa svojim vozilom, iz plinskog pištolja ispalio dva plinska metka što je kod oštećenog izazvalo veliko uznemirenje i strah.

Sudac za prethodno saslušanje, Općinskog suda u Livnu je za 13. lipnja 2018. godine zakazao ročište radi radi razmatranja kaznenog naloga u kaznenom predmetu protiv optuženog.

Postupajući tužitelj je u skladu sa člankom 78. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, prema optuženom predložio izricanje i sigurnosno mjere i to oduzimanje plinskog pištolja sa pripadajućim plinskim mecima.

Za kazneno djelo Ugrožavanje sigurnosti iz članka 183. stavak 1. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine propisana je kazna zatvora do šest mjeseci.

U skladu sa člankom 78. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prema optuženom je predloženo izricanje sigurnosne mjere Oduzimanje predmeta i to plinskog pištolja sa pripadajućim punjenjem.

„Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti iz članka 3 Zakona o kaznenom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.“

Objavljeno je na web stranicama Tužiteljstva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok