Odlučiti se na vlastitu domaću proizvodnju, izgraditi, opremiti, kupiti potrebno i započeti s radom - u našem okruženju, reklo bi se, potez je hrabrog čovjeka.

No, kada cijeli trud propadne zbog nesretnih okolnosti, a ista osoba pronađe snagu i ponovno oživi svoju ideju, onda je to potez snažnog čovjeka.

Počeo, a onda...

Takvu životnu priču pronašao je fotoreporter ABCportala u Mandinu Selu pokraj Tomislavgrada. Ante Šarac na vlastitu farmu koza odlučio se prije gotovo četiri godine. Zajedno sa svojom obitelji nedaleko od sela izgradio je staju, kupio potrebnu opremu i nešto više od stotinu koza te započeo s radom. Nakon uspješne prve godine stiglo je vrijeme kozjeg jarenja, a s njim i zoonoza (zajednička bolest životinja i ljudi) Q-groznica. Umjesto zdravih, koze su počele jariti mrtve jariće.

- Bolest je to koja se širi na koze i na ljude. Za ljude je uglavnom bezopasna, nešto poput gripe, dok je za koze štetna i smrtonosna. Bio sam primoran na smaknuće cijelog stada. Morao sam se pomiriti s činjenicom da ostajem bez svih koza - priča Ante.

Bilo je to za Antu i njegovu obitelj teško razdoblje, no nije odustao. Općinske, županijske i federalne vlasti platile su mu odštetu, a on je svoju farmu ponovno podignuo. Danas je vlasnik više od 90 koza i 50 jarića.

- Danas sam ispunjen i sretan. Posla ima dovoljno za cijelu obitelj, a odnedavno sam zaposlio i dvoje radnika. Moje koze su zdrave i daju dovoljno mlijeka - kaže Ante, vidno zadovoljan.

Svoju proizvodnju isključivo je usmjerio na mlijeko koje svakodnevno prodaje.

Sir zasad na čekanju

- Mljekara Puđa otkupljuje naše mlijeko po cijeni od 90 feninga po litri, 50 feninga dobijemo županijskih poticaja, a 30 federalnih. U sezoni, odnosno, petom, šestom, sedmom i osmom mjesecu, naše koze daju oko 220 litara mlijeka dnevno - objašnjava ovaj Mandoseljanin za ABCportal. O proizvodnji sira Ante još uvijek ne razmišlja, ali razmišlja o širenju svoga stada. Uskoro će sezona jarenja nakon koje jariće planira nastaviti uzgajati, ali i kupiti određen broj koza. Mlijeko je, kaže Ante, zdravo i traženo, a koze je u odnosu na, primjerice, krave, jednostavnije uzdržavati. To je, dodaje, bio i jedan od glavnih razloga zašto je baš farma koza bila njegov izbor. Inače, konzumacija kozjeg mlijeka osobito se savjetuje kada je riječ o plućnim bolestima. Mlijeko koje daju Antine koze kvalitetno je, kaže, jer duvanjsko podneblje obiluje pašnjacima i brstom kojim se koze hrane.

Podsjetimo, nakon što je kreditom od 120.000 KM uspio opremiti staju i nabavio koze kako bi proizvodio vrlo traženo i cijenjeno milijeko, Antine je koze 2016. napala Q-groznica i uništila cijelo tadašnje stado.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok