Danas su u Tomislavgradu svečano otvorene novouređene prostorije tomislavgradskoga Zavoda za zapošljavanje.

Svečanost je otvorio savjetnik za zapošljavanje Ilija Snigo Zorić kazavši kako je Zavod osnovan 16. ožujka 2000. godine odlukom Vlade Hercegbosanske županije i da su njegove glavne funkcije posredovanje pri zapošljavanju, profesionalno usmjeravanje, materijalno osiguranje tijekom nezaposlenosti, te aktivna politika pri zapošljavanju i izobrazbi, piše Tomislavcity.com.

Uz gospodarstvenike, predstavnike općinske i županijske vlasti i druge građane, tu su bili i predstavnici Vlade Švicarske konfederacije u okviru Programa zapošljavanja mladih -YEP.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Hercegbosanske županije Ante Omazić, između ostaloga, izrazio je zahvalnost Vladi Švicarske konfederacije na financijskoj podršci, kao i općinskoj i županijskoj vlasti što su pomogli pri realizaciji ovoga projekta.

Ranko Markuš, rukovoditelj Projekta zapošljavanja mladih -YEP obratio se riječima:

-Zavod ima jako nezgodnu ulogu, s jedne strane ima obrazovni sustav takav kakav jest koji nam daje kadrove kakve daje i imamo poslodavce koji su takvi kakvi jesu-negdje na granici između legalnog i nelegalnog tržišta, iako treba priznati da ih je i država previše opteretila. Ima tu i nezaposlenih koji ne žele raditi, kao i onih koji gledaju preko „plota“ negdje raditi i u svemu tome teška je pozicija Zavoda koji treba izbalansirati između svih tih strana. Nama je važno kazati da je ovo 37. Zavod u BiH koji rekonstruiramo i cilj nam je reformirati rad svih tih Zavoda. S današnjim danom nadam se da će biti podijeljena administracija, odnosno to nesretno udaranje pečata, i savjetodavni rad, odnosno izravna podrška nezaposlenim osobama, budući da svaka nezaposlena osoba koja traži posao treba dobiti stručnu podršku u smislu individualnih planova zapošljavanja i u smislu grupnoga rada, kako bi mogli što lakše pronaći zaposlenje. Radimo rekonstrukciju i drugih Zavoda, ali Tomislavgrad bi trebao biti primjer suvremenog sustava zapošljavanja.

Ministrica rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Vasilija Broćeta također je izrazila zadovoljstvo otvaranjem novih prostorija te je izrazila nadu da će i ljudi što prije shvatiti da Zavod ne služi samo za evidenciju nezaposlenih i zdravstveno osiguranje, nego je tu da pruži svu potrebnu stručnu i savjetodavnu pomoć u zapošljavanju.

Načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Vukadin, u svome obraćanju uz riječi zahvale naglasio je:

-Ostaje nam nada da će država sukladno proeuropski uređenim prostorijama napraviti proeuropske uvjete da bi gospodarstvenici krenuli tim putem naprijed i da ovaj Zavod što manje bude opterećen udaranjem pečata, ali i onim savjetodavnim potrebama koje su tu kada govorimo o zapošljavanju. Lijepo je sve ovo što je napravljeno, ali bez činjenice da država određene stvari poreda kad je gospodarstvo u pitanju bojim se da da nećemo doći na pravu razinu proeuropske priče.

Nakon spomenutih obraćanja uslijedilo je presijecanje vrpce, te prigodni domjenak.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok