Kupovina zemljišta, ski-kućica, vikendica i apartmana na Blidinju i Kupresu pravi je hit ovih dana. Kupci iz Zagreba, Osijeka i Splita najviše se zanimaju za ova bh. skijališta, jer se kvadrat zemljišta može kupiti i za 20 eura, što je cijena jedne osrednje garaže u Zagrebu.

Pretrpani oglasi

Internet-oglasi pretrpani su i atraktivnim lokacijama s Blidinja i Kupresa, a kvadrat planinske kućice košta oko 550 KM. Piše Avaz.

Da se kvadrat zemljišta pored ski-lifta na Blidinju prodaje za 20 eura, potvrdio nam je i jedan od prodavača kojeg smo kontaktirali putem oglasa na internetu.

- Zemljište je atraktivno i udaljeno je svega 200 metara od ski-lifta. Mogu se graditi vikendice i planinske kućice. Razlog prodaje je odlazak u Irsku – rekao nam je ovaj prodavač, koji živi u Grudama.

Priznaje da već tri godine pokušava prodati zemlju, ali zbog ranije visoke cijene, kupca nije našao.

- Mislio sam da će prodaja ići lakše, jer su se za zemljište raspitivali i Arapi. Sada sam snizio cijenu i već imam zainteresiranih za kupovinu – kazao je on.

Arapski investitori

Prema riječima Spahe Ljajića, vlasnika jedne sarajevske agencije za nekretnine, Blidinje i Kupres trenutno su atraktivni zbog više razloga.

- Ovdje se radi o dobroj reklami. Kod nas je slučaj da pojedine lokacije zablistaju i, nakon izvjesnog vremena, to više ne bude hit. Podsjećam vas da su nedavno i lokacije oko Sarajeva bile hit za gradnju, a onda se samo u Tarčinu nešto konkretno napravilo – kaže Ljajić.

Dodao je da su Blidinje i Kupres ranijih godina, također, bili veoma interesantni, jer je bila aktuelna priča o dolasku arapskih investitora. 

Interes za Jahorinu

Za razliku od Blidinja i Kupresa, cijene nekretnina na Bjelašnici i Jahorini znatno su porasle.

- Primijetili smo da je interes za kupovinu apartmana na Jahorini u posljednje vrijeme porastao i uprkos nešto višoj cijeni. Mnogo se gradi na Bjelašnici, gdje, također, ima dosta apartmana na prodaji – pojašnjava Ljajić. 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok