• Short title article: Kupres

Ski klub Sinj u suradnji s Asocijacijom dalmatinskih županija u skijanju DalSKI i domaćinom "Adria Ski" iz Kupresa u subotu, 4. veljače, s početkom u 12 sati na skijalištu ski centra Čajuša organizira Treću Sinjsku Ski Alku.

DalSKI, asocijacija dalmatinskih županija (Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska i Zadarska županija ) već nekoliko godina organizira regionalno natjecanje u skijanju, a prije tri godine, uz dozvolu Viteškog alkarskog društva iz Sinja, prvi put na skijaškim terenima priredili su i "Skijašku alku".

Natjecanje po uzoru na pravu vitešku Sinjsku alku predvodi Ski vojvoda, cijelu organizaciju prate i kontroliraju članovi Ski Časnog suda, a alkarsku povorku sastavljenu od 18 Ski alkara predvodi Ski Alaj čauš.

U Ski Alci sudjeluju i Ski Barjakatari, Ski Ađutant, namištači alke, najavljivač i neizostavni trubač.

U organizaciji Skijaške alke veliki doprinos ima i Skijaški klub Sinj koji je preko Alkarskog viteškog društva iz Sinja dobio suglasnost za održavanje Sinjske skijaške alke.

"Sinjska alka nikada neće izaći iz Sinja, a njezina promocija se može obavljati i van njega. Ova alka je zamišljena tako da na njoj, prema pravilniku Viteškog Alkarskog društva, mogu sudjelovati samo skijaši iz cetinskog kraja", kazali su iz Skijaškog kluba Sinj.

Natjecanje će se održati u tri trke, uz mogućnost pripetavanja, a Ski Alkar koji prikupi najveći broj punata postat će Ski Slavodobitnik. Ski Vojvoda će mu na slavodobitničko koplje privezati hrvatski plamenac i uputiti ga da ga časno pronese cijelim skijalištem, gradom Kupresom, sve do ponosnog grada Sinja.

Svečana Ski povorka spustit će se na čelu sa Ski Slavodobitnikom niz cijelu skijašku stazu, slaveći njegovu pobjedu, viteštvo i čojstvo.

Prošlogodišnji dobitnik Ski Alke bio je alkar Jerko Župić koji je osvojio Alku s tri sride.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok