Tijekom 2018. godine Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije ukupno je isplatio 449.127 maraka naknada u 855 slučajeva privremene spriječenosti za rad (bolovanje).

U protekloj godini broj bolovanja u odnosu na 2017. godinu veći je za 185, a te godine za bolovanja je ukupno isplaćeno 327.295 maraka, pokazuju podaci Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a.

Na godišnjoj razini broj bolovanja u 2018. povećan je za 27 posto, a za tu svrhu Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ-a isplatio je 37 posto više novca nego godinu ranije. Od ukupno 855 otvorenih bolovanja u 2018. godini 497 odnosi se na privremenu spriječenost za rad zbog bolesti, u 252 slučaja radi se o trudnicama, 100 slučajeva bolovanja prouzročeno je ozljedama izvan rada dok su u 6 slučajeva zaposlenici koristili bolovanje zbog njege člana obitelji.

Naknade plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad isplaćene su za ukupno 22.016 radnih dana, a prosječno trajanje bolovanja u 2018. godini iznosilo je 89,86 dana.

Iz Zavoda su pojasnili kako je poslodavac dužan isplatiti plaću i doprinose osiguranoj osobi koja je na bolovanju dužem od 42 dana, a zatim od Zavoda traži refundaciju. Na taj način Zavod za zdravstveno osiguranje HBŽ-a isplaćuje 80 posto od neto plaće, odnosno maksimalno u iznosu prosječne isplaćene plaće u Federaciji BiH. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija