“Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” treće je izdanje znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem, a koji se 14. i 15. ožujka održava u Neumu.

Temeljena na pitanju ustavnih izmjena i usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima, ova znanstvena konferencija za cilj ima sagledati pitanja o BiH kao višenacionalnoj državi konstitutivnih i jednakopravnih naroda te “ostalih”. Izdvajaju se pri tome rješenja u kojem pravcu te odrednice Ustava BiH kao i izmjene treba pozicionirati u okvire europske pravne stečevine, ustavne prakse i teorije na razini EU i njezinih članica.

Odgovore na navedeno daje  znanstvena elita  Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske čiji će radovi, nakon 44 prijavljena sažetka, biti objavljeni u Zborniku. U organizaciji Sveučilišta u Mostar, Rektorskog zbora Republike Hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,  a pod visokim pokroviteljstvom HNS-a BiH, ova konferencija interdisciplinarnog je karaktera, podijeljena u tri panela: opći, politološki i ustavno-pravni. Doneseni zaključci poslužit će kao podloga za politički dijalog predstavnika triju konstitutivnih naroda.

Predsjednik organizacijskog odbora konferencije, dr. Dragan Čović istaknuo je važnost svih čimbenika koji se dotiču  onih pitanja do kraja posvećenih dobru BiH i njezinom euroatlantskom putu.

„Cilj je u punini zaokružiti misao koju smo ponudili na prethodnim konferencijama te poslati poruku kako BiH ima jasno definiran europski put, premda zamagljen nesporazumima i  uvjeravanjima da BiH treba biti samo nečija i da se možemo baviti samim sobom dok svi procesi prolaze pored nas”, kazao je predsjednik Čović te dodao kako se upravo hrvatski narod kao najmalobrojniji ali najveći u BiH kontinuirano traži rješenja premda mu se spočitava suprotno.

„Siguran sam da će sve ono što kao narod  tražimo počivati  i na idejama koje će biti iznesene na konferenciji a to je pitanje osiguranja konstitutivnosti i jednakopravnost„ uputivši poruku kako hrvatski politički predstavnici  jasno pokazuju kako žele eliminirati sve ideje koje njeguju mržnju , sukobe i  netoleranciju. „Sve što radimo, radimo za dobro čovjeka, hrvatskog naroda i naše domovine  Bosne i Hercegovine. Dok tražimo unutarnju  stabilnost vodimo ekonomsko-socijalnu politiku zajedno sa druga dva naroda, nastojimo očuvati konstitutivnost i identitet te osigurati  modele za novi Ustav BiH u kojem nikad vise nećemo raspravljati o tome hoće li brojniji narod u ime malobrojnijeg birati njegove predstavnike”, kazao je predsjednik Čović.  „Hrvatski narod ostaje predvodnik euroatlantskog puta i stabilnosti a ovom konferencijom nudimo novi pogled za europski ustav u BiH” zaključio je.

U uvodnom dijelu prvoga dana, nazočnim gostima obratili su se  rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, Rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Damir Boras, Luigi Pezzuto, apostolski nuncij, kao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji je održao uvodno predavanje ovogodišnje znanstvene konferencije s međunarodnim sudjelovanjem u Neumu.

Podsjetio je na sve napore mehanizama Republike Hrvatske na poboljšanju položaja hrvatskog naroda u BiH, ali i općenito napretku Bosne i Hercegovine prvenstveno kroz diplomatske napore, i u djelovanju hrvatskih zastupnika u EU Parlamentu. U svom osvrtu na euroatlantski put Hrvatske, ukazao je na nastojanja  BiH u procesu integracija, te svih prepreka koje stoje na tom putu. „Bez interaktivnog procesa nema jačanja institucija, reformi i kvalitetne provedbe međunarodnih obaveza i jačanja svih mehanizama institucionalnosti BiH” rekao je Plenković. ”Hrvatska će kao i dosad pomagati u procesu osnaženja euroatlantskih procesa u BiH koja nam je važna  i za koju želimo da bude prioritet naše državne politike za što imamo puno razloga i činjenica” kazao je premijer Plenković izdvojivši mnogobrojne projekte, od infrastrukturnih pa do novčane potpore, usmjerenih ka Hrvatima i njihovim institucijama u BiH, te državi kao cjelini.

Doprinos održavanju ovogodišnjeg znanstveno-stručnog skupa, svojim sudjelovanjem iskazali su uz mnogobrojne goste i predstavnici svih razina  vlasti u Bosni i Hercegovini, političkog, znanstvenog, obrazovnog, kulturnog i društvenog života,  među ostalim predsjednik Vlade Ivan Jozić, s ministrima u Vladi Hercegbosanske županije.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok