Razgovori oko mandatara i novog sastava Vlade Hercegbosanske županije (HBŽ) još nisu do kraja otvoreni, a o novom mandataru trebao bi odlučiti Županijski odbor HDZ-a BiH.

Zastupnik u Skupštini HBŽ-a Drago Puzigaća iz SNSD-a kazao je kako njih, kao koalicijske partnere, u posljednjih mjesec dana nitko nije zvao na pregovore oko konstituiranja izvršne vlasti.

"Mislim da to pitanje nije još riješeno na nivou kluba Hrvata, nije dogovoreno kod njih pa iz tog razloga nije bilo ni jednog sastanka", kazao je Puzigaća.

Dodao je kako to nije problem samo u HBŽ-u već u cijeloj Federaciji BiH, osvrćući se pri tome na problem vlada koje rade u tehničkim mandatima, kazavši kako su izmišljene kategorije i ako je istekao mandat svima, istekao je i njima.

"Ne može u jednom dijelu zakonodavne i izvršne vlasti biti da je nekom istekao mandat, a nekome nije pa se postavlja pitanje tko tu odugovlači, a tko predlaže proračune", istaknuo je Puzigaća.

Veću dozu optimizma da bi u skorašnje vrijeme ova županija trebala dobiti novu Vladu iskazao je novoizabrani zamjenik predsjedatelja Skupštine HBŽ-a Jasenko Tufekčić (SDA).

Izborom novog rukovodstva Skupštine te posebno novog predsjedatelja koji dolazi iz HDZ-a 1990, kaže kako ga raduje činjenica da se unutar parlamentarne većine koju čine HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDA oslikava dogovor.

"Činjenica je da intenzivno vodimo razgovor oko svih pitanja pa tako i onih vezanih za konstituiranje vlade te iskreno očekujem novu Vladu HBŽ-a u narednih deset do petnaest dana", kazao je Tufekčić.

Mišljenja je da su pri kraju svih razgovora i dogovora oko uspostavljanja izvršne vlasti čime će omogućiti novi i kvalitetniji rad koalicijskih partnera na prostoru ove županije.

Što se tiče stavova zastupnika HDZ-a BiH u novom sazivu Skupštine HBŽ-a i izbora mandatara gdje prevladava stranački interes za tu poziciju između Livna i Tomislavgrada, kazano je kako će o svemu ovome odlučiti Županijski odbor ove stranke.

Prema dogovoru i raspodjeli pozicija u Vladi Hercegbosanske županije, HDZ-u BiH pripadaju mjesta predsjednika vlade i tri ministarstva, SNSD-u tri ministarstva te HDZ-u 1990 i SDA-u po jedno ministarstvo. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok