Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta rekao je Srni da su se federalne i županijske vlasti oglušile o zahtjev koji im je općina Drvar uputila kako bi bio riješen problem sanacije Titove pećine u Spomen-kompleksu "25. maj 1944", što je jasan pokazatelj kako je Srbima u FBiH.

On je istakao da je Spomen-kompleks "25. maj 1944" od velikog povijesnog i kulturnog značaja, a bit će zatvoren za turiste do daljeg.

"Činjenica je da Drvar ne dobija nikakvu pomoć iz HB županije. Ovo sve pokazuje kakav je stav i HBŽ i FBiH prema povratničkim općinama, Srbima koji su se vratili na svoja ognjišta. Jedina pomoć koju dobijamo jeste pomoć iz Republike Srpske", dodao je Broćeta.

On smatra da je potrebno izabrati legitimne srpske predstavnike na svim nivoima vlasti u FBiH, kako bi došlo do poboljšanja položaja Srba u povratničkim općinama u FBiH.

Načelnica općine Drvar Dušica Runić rekla je ranije Srni da će Titova pećina biti zatvorena za turiste do daljeg jer je odron stijena uništio dio Titove pećine, točnije drvenu baraku koja je u sklopu Spomen-kompleksa "25. maj 1944".

Runićeva je pojasnila da je do odrona došlo nakon višemjesečnih padavina, kada je na području općine krajem siječnja proglašeno stanje elementarne nepogode.

"Zahtjeve za pomoć slali smo županijskim i federalnim institucijama, ali nitko nije imao sluha. Iz HBŽ nismo dobili nikakav odgovor, dok je Federalna uprava Civilne zaštite odgovorila da rješavanje tog problema nije u njihovoj nadležnosti. Nadam se i vjerujem da će Republika Srpska i ovog puta imati sluha za naš problem i pomoći našoj općini koja se nalazi u jako lošoj financijskoj situaciji", rekla je Runićeva.

Ona je naglasila da je Titova pećina koja se nalazi u Spomen-kompleksu "25. maj 1944" jedan od glavnih izvor prihoda ove općine, ali da su, ipak, primorani da je zatvore zbog sigurnosti turista. (Srna)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok