Grad Livno i ove godine provodi projekt dodjele plastenika u suradnji s britanskom dobrotvornom organizacijom za međunarodnu pomoć „MAID“ i „LDSC“.

Završen je javni natječaj kojeg je provela Služba za lokalni razvoj i investicije Grada Livna te je odabrano dvadeset korisnika. Riječ je o projektu „Ekonomsko osnaživanje socijalno i materijalno ugroženih i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plastenicima“. Danas je u zgradi gradske uprave organizirano i potpisivanje ugovora kojega su potpisali predstavnici spomenutih dobrotvornih organizacija, krajnji korisnici a u ime Grada Livna ugovore je potpisao gradonačelnik Luka Čelan. Vrijednost cjelokupnog projekta je oko pedeset tisuća konvertibilnih maraka. Osamdeset posto vrijednosti ugovora snose Grad Livno s poslovnim suradnicima, a dvadeset posto korisnici.

„Ovo je druga godina zaredom da Grad Livno provodi projekt dodjele plastenika. Iz lanjskog iskustva uvidjeli smo veliku zainteresiranost naših sugrađana te projekt prepoznali kao samoodrživ i koristan. Ono što me osobno veseli jest to da je ove godine među prijavljenima bio veći broj mladih ljudi. Grad Livno će i u budućnosti podržavati ovakve projekte a sve s ciljem poticanja poljoprivredne proizvodnje“, kazao je gradonačelnik Čelan.

U ime organizacije Muslim Aid Admir Hodžić, edukator o temi plasteničke proizvodnje je kazao da su ponukani dobrom i profesionalnom suradnjom s Gradom Livno ponovno se odlučili na nastavak suradnje. „Dodatno nas ohrabruje što vidimo da je veći broj prijavljenih nego što je prošli put bio i svakako veliki broj mladih. U iduća dva dana korisnici će imati priliku upoznati se sa nekim osnovama o proizvodnji u plastenicima. Ugovore su potpisali, potom slijedi postavljanje plastenika i monitoring od dvije godine gdje oni mogu iskoristiti sve usluge agronoma, savjetodavne usluge kao i bilo koja druga pitanja vezana za poljoprivrednu proizvodnju“. Plastenike je dobilo dvadeset korisnika putem javnog natječaja. Jedna od korisnica je Anđelka Jozić koja je izrazila svoje zadovoljstvo i zahvalnost Gradu Livnu na pruženoj mogućnosti.

„ Ja mislim da je ovo jedna okolnost koja nam svima pomaže. U gradu Livnu primjećujemo da mladi odlaze a mi malo stariji bi trebali da im kao primjer damo da se može i u Livnu lijepo živjeti. Jer ono što mi imamo i prirodu i ljepote i nezagađenost i što možemo proizvesti zdravu hranu to nema nitko u Europi“, kazala je Jozić. Korisnici će u iduća dva dana proći odgovarajuću obuku iz oblasti plasteničke proizvodnje. Svaki od korisnika dobit će kompletno opremljen plastenik veličine stotinu kvadrata, što uključuje i sustav navodnjavanja kao i potreban sadni materijal.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok