Predstavnici vlada i članovi antikorupcijskih tijela razgovarali su tijekom jučerašnjeg dana sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije, veleposlanikom Lars-Gunnar Wigemarkom, o konkretnim aktivnostima borbe protiv korupcije nazočne  u svim segmentima društva. U ime Hercegbosanske županije konferenciji je nazočio predsjednik Vlade, gospodin Ivan Jozić.

Naglasak konferencije stavljen je na nužnost jačanja 14 antikorupcijskih tijela u Bosni i Hercegovini. Veleposlanik Wigemark iskazao je nužnost uključivanja svih javnih institucija i zajedničkog rada na ovom području svakodnevno, u koje je trenutno uključeno više od 100 ljudi, što isključuje predstavnike pravosudnih tijela i policije, te županijskih agencija i ministarstava, čime bi taj broj bio znatno veći.

Ovom prilikom osvrnulo se i na posljednji izvještaj Europske komisije o BiH, u kojemu je jedna od preporuka: potreba osiguranja djelotvornog funkcioniranja i koordinacije antikorupcijskih tijela u BiH. Rezultata ima ali nisu zadovoljavajući, poručio je Wigemark i naglasio kako je jednaka situacija u zemljama koje imaju nastojanja postati članice Europske unije.

Rezultati u borbi protiv korupcije očitovati će se kroz postojanje političke volje, pripadajuću Strategije za borbu protiv korupcije, te uspostavljanje osnova na kojima će se graditi kapaciteti antikorupcijskih tijela, njihova jasna uloga i svrha  na svim razinama vlasti, naglasili su sudionici konferencije, koju je u suradnji s Delegacijom Europske unije u Bosni i Hercegovini organizirao projekt Europske unije “Institucionalna podrška antikorupciji – IPAK” i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok