U subotu 27. srpnja i u nedjelju 28. srpnja održat će se 1. susret Srđevćana.

Program se sastoji od dva dijela, prvi je sportski gdje će se igrat revijalna malonogometna utakmica na stadionu HNK Junak Srđevići te natjecanja u tradicionalnim sportovima, a u drugom dijelu bit će sveta misa te druženje uz glazbu uživo.

Sveto Misno slavlje predvodit će biskup banjolučki Marko Semren u koncelebraciji s domaćinom župnikom Fra Miljenkom Petričevićem te ostalim svećenstvom, potvrdio nam je Matej Badrov, glavni urednik Facebook stranice Srđevići.

U nedjelju, 28. srpnja je planirano svečano otkrivanje spomenika poginulim Srđevćanima za slobodu hrvatskog naroda (dva posljednja rata - Drugi svjetski rat i Domovinski rat).

Na susret Srđevćana, kako kaže Badrov, trebali bi stići izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva branitelja RH.

Ovu svečanost uveličati će župno Kulturno umjetničko društvo Tribanj, te lokalni izvođači Jakov Kasalo i Vilim Kasalo. Piše Večernji list.

Mnogi ljudi iz zapadnih zemalja Švicarske, Austrije, Njemačke te preko Oceanski zemalja Kanade i Australije najavili su svoj dolazak.

"Srđevići su selo koje ima bogatu kulturnu i povjesnu tradiciju. Selo se prvi put spomije u 15. stoljeću pod nazivom Božani. Lokalni povjesničari kažu kako to ima veze s dolaskom Hrvata na ove prostore i o legendi o dvije sestre i sedmero braće, naše selo povezuju s jednom od sestara (Bugom) za koju se vjeruje da je po njoj Buško Blato dobilo ime, iako smo mi udaljeni nekoliko kilometara od Buškog Blata. A u 19. stoljeću upisano kao Budmić vjerojatno današnji zaseok Budmalić pod sadašnjim imenom se spominje 1741. Srgevichi (Srđevići) legenda kaže kako su se u selu svi srdili pa je po tome selo dobilo ime Srđevići. Selo ima zaseoke Budmalić, Potok, Draga, Šušnjić, Odžak i pripada župi Bila Sv Franjo Asiški. Zaštitnik sela je Sv. Ivan Apostol", ispričao nam je Matej Badrov.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok